En una euga de 7 anys d’edat s’aprecia una coloració negra uniforme en totes les peces dentàries. El propietari explicava que l’animal s’havia alimentat amb albergínies ad libitum.

Està descrit que certs pigments presents en els aliments poden provocar canvis en la coloració de les dents per que es dipositen en el ciment que recobreix les dents. Per exemple en animals que mengen remolatxes o inclús femtes. No hem trobat però, cap referència que relacioni el consum d’albergínies amb aquest canvi en cavalls, en qualsevol cas no es pot descartar.

Com a curiositat… hem llegit que, antigament, en alguns països asiàtics a les classes altes es fabricava un tint a partir de pells d’albergínies fosques per tenyir-se les dents de negre, aquesta pràctica es coneixia com a Ohaguro al Japó.

De totes formes els canvis de coloració d’orígen alimentari no solen presentar una distribució tant uniforme. Altres causes podrien ser una alteració congènita del ciment o degut a l’administració de fàrmacs, però tampoc està descrit.

Una altra possibilitat que podria explicar un canvi de coloració de les dents és que es tractés d’una fluorosi crònica, degut a l’ingesta d’aigua potable amb alts continguts en fluorur o la ingesta de pesticides que continguin sals de fluorur.

Coloració negra intensa de la dentició d’un cavall.

Coloració negra intensa de la dentició d’un cavall.

Totes les peces dentàries estan afectades de manera uniforme.

Totes les peces dentàries estan afectades de manera uniforme.