En aquest blog hem vist anteriorment casos de canals amb lesions tuberculoses en les especies bovina, caprina i porc senglar. En aquesta entrada volem mostrar imatges de lesions tuberculoses en l’espècie ovina.

Els ovins, malgrat ésser susceptibles a la infecció pels micobacteris causants de la tuberculosi (complex Mycobacterium tuberculosis) tots ells zoonòtics (poden causar tuberculosi en humans), no estan inclosos en el pla d’eradicació de la tuberculosi bovina y no es realitzen proves rutinàries de control. Per tant, la inspecció a l’escorxador esdevé una eina clau per detectar brots d’aquesta malaltia en l’espècie ovina.

Recentment s’ha publicat aquest cas en que es demostrava transmissió de tuberculosi entre cabres i ovelles d’una mateixa explotació, reforçant la idea de que cal tenir aquestes espècies de petits remugants en compte com a reservoris domèstics de la tuberculosi.

Lesions granulomatoses al nòduls limfàtics mediastínics d’una ovella. Es va aïllar Mycobacterium caprae de les lesions.

 

Les lesions estaven endurides i crepitaven al tall (mineralització).

 

La melsa també presentava lesions granulomatoses.

 

Lesions granulomatoses subpleurals de tuberculosi al pulmó d’una ovella (infecció experimental amb Mycobacterum caprae realitzada a l’IRTA-CReSA).

 

El principal diagnòstic diferencial quan trobem lesions caseïficants als nòduls limfàtics d’una canal d’ovella és la pseudotuberculosi, coneguda també com a “limfadenitis caseosa” causada per Corynebacterium pseudotuberculosis. Aquestes lesions solen estar ben encapsulades i el càseum presenta un característic aspecte en capes concèntriques que no se sol observar en la Tuberculosi, en aquests casos, però, també cal descartar que es tracti de lesions tuberculoses. Podeu veure’n mes imatges a l’arxiu d’imatges del SDPV.