En un vedell de raça frisona, mascle, d’un any d’edat es va observar la presència d’abundant exsudat vermellós a nivell del sac pericardíac. El fetge també presentava lesions: estava pàl·lid i amb un marcat patró lobel·lar.

La lesió observada al cor és una pericarditis fibrinohemorràgica crònica. En boví una de les causes més comuns és la presència d’objectes punxants que poden perforar la paret del reticle, el diafragma i el pericardi causant la reacció inflamatòria (reticulopericarditis traumàtica).

Les lesions observades al fetge, són compatibles amb les lesions que apareixen en cas de congestió passiva crònica. Es coneix com a fetge en nou moscada i consisteix en regions (periacinars) amb acúmul de sang i pèrdua d’hepatòcits degut a l’hipòxia (vermelles) que contrasten amb regions d’hepatòcits més pàl·lids i possiblement amb metamorfosi grassa (periportals). Aquesta imatge recorda a la que presenten, a la secció, les llavors de nou moscada.

Una reducció del volum diastòlic degut a la pericarditis podria explicar la congestió a nivell del fetge.

Pericarditis fibrino-hemorràgica crònica.

Pericarditis fibrino-hemorràgica crònica.

El fetge presentava una coloració més pàl·lida del normal.

El fetge presentava una coloració més pàl·lida del normal.

De més a prop es pot apreciar un patró lobel·lar evident.

De més a prop es pot apreciar un patró lobel·lar evident.

La llavor tallada de la nou moscada (sageta) te un aspecte semblant al que presenten els fetges amb congestió passiva crònica.  (Font de la imatge: www.plant-pictures.de)

La llavor tallada de la nou moscada (sageta) te un aspecte semblant al que presenten els fetges amb congestió passiva crònica.
(Font de la imatge: www.plant-pictures.de)