Arriben al SESC mostres de la pell del coll d’un boví femella d’11 mesos amb lesions crostoses, grollerament circulars, de fins a 4 cm de diàmetre. La sospita del veterinari que la remet es de sarna.

Tant la histopatología com la observació directa dels pèls (després d’un tractament amb hidròxid de potassi per estovar-los) permet la observació d’estructures fúngiques característiques d’una dermatofitosi  (tinya).  S’hi associa una marcada hiperplasia i hiperqueratosi epidèrmica i un intens  infiltrat inflamatori mixte a la dermis.

Lesions crostoses a la pell d’un boví femella d’11 mesos a la regió del cap i cervical.

Lesions crostoses a la pell d’un boví femella d’11 mesos a la regió del cap i cervical.

Observació directa del pel al microscopi òptic. S’observen les estructures esfèriques (artroconidis) , característiques d’una dermatofitosi, a sobre  del pèl. (Imatge cedida pel Servei de Bacteriologia i Micologia del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB).

Observació directa del pel al microscopi òptic. S’observen les estructures esfèriques (artroconidis) , característiques d’una dermatofitosi, a sobre del pèl. (Imatge cedida pel Servei de Bacteriologia i Micologia del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB).