Lesió nodular adherida a la fàscia muscular del flanc d’una vedell de 12 mesos de raça Bruna dels Pirineus.

L’estudi histopatològic va evidenciar lesions compatibles amb una hiperplàsia limfoide associada a intensa resorció sanguínia, aquesta lesió es coneix coma hemonòdul.

Els hemonòduls són estructures que es poden observar en remugants i rates, estan formats per una capsula fibromuscular i la seva estructura és similar a la dels nòduls limfàtics. Els hemonòduls tenen circulació sanguinia i també vasos limfàtics aferents i eferents. Tenen centres germinals i la zona paracortical està reduida en comparació als nòduls limfàtics. En els sinus subcapsulars (que en nòduls limfàtics tenen poques cèl•lules) els hemodòduls solen contenir eritròcits en quantitat similar a la de la sang, aquests eritròcits apenes es poden observar en els vasos limfàtics que surten i entren d’aquests noduls. Els sinus dels hemonòduls poden estar plens de sang recordant l’aspecte de la melsa. Com a la melsa, els macròfags ocupen les àrees trabeculars i fagociten eritrocits. No s’han evidenciat fenòmens d’hematopoesi en hemonòduls.

Patogènicament no son el mateix aquestes estructures que una hemorràgia o resorció sanguínia dels nòduls limfàtics, encara que en ambdues ocasions es poden observar eritròcits i sideròfags als sinus subcapsular i medular.

Per exemple, és relativament freqüent observar resorció de sang als limfonodes mediastínics degut a sang extravasada durant el procés de sacrifici.

Nòdul de coloració negrosa/vermellosa sobre la musculatura del flanc esquerre.

Nòdul de coloració negrosa/vermellosa sobre la musculatura del flanc esquerre.

Detall de la lesió.

Detall de la lesió.