En un vedell mascle, de 12 mesos, de raça frisona s’observa una alteració bilateral dels ronyons. El dret presenta una vesícula de material purulent i adherències al fetge.

En obrir el ronyó esquerre s’aprecia una marcada dilatació de la pelvis renal, que està molt fibrosada i presenta abundant contingut purulent de consistencia arenosa, alteracions que, en conjunt, provoquen una evident atrofia de la medul·la renal. Els inspectors que remeten el cas sospiten d’una malformació congènita.

L’estudi histopatològic evidencia que es tracta d’una pielonefritis purulenta crònica. Es confirma una reacció esclerosant (fibrosis) difusa i inflamatòria a la pelvis amb presència de material mineralitzat i abundants bacteris.

Les pielonefritis d’orígen bacterià solen tenir un origen ascendent (els bacteris entren per vies urinàries baixes) la presència de bacteris afavoreix la precipitació de sals minerals i la formació de càlculs.

Alteració bilateral dels ronyons, en el dret (sageta) s’observava una bossa de material purulent adherida al fetge.

Imatge del ronyó esquerre seccionat per la meitat. Es pot observar dilatació i fibrosi de la pelvis renal i la presència de material purulent.