5è Congres Ibèric sobre Prions, Barcelona

Els propers 28 i 29 de novembre de 2016,  Barcelona pren el relleu a Lisboa i organitza el 5è Congres Ibèric sobre prions. Aquesta trobada anual reuneix investigadors i professionals involucrats en l’estudi de les malalties priòniques tant de l’ambit mèdic com veterinari de la península ibèrica. També compta amb la participació d’investigadors centrats en l’estudi de l’estructura d’aquests peculiars proteïnes.

Com cada any compta amb la participació d’investigadors internacionals de renom. En aquesta edició el Doctor Giuseppe Legname (SISSA, Trieste, Itàlia) parlarà de la relació entre la proteïna priònica i l’alfa-synucleina i la Doctora Inga Zerr el doctor Franc Llorens (DZNE, Göttingen, Alemanya) de l’utilitat de l’anàlisi del liquid cefalorraquidi en pacients amb demència.
santpau

En l’àmbit veterinari el congrés comptarà amb la presència de la Doctora Sylvie Benestad, neuropatòloga veterinaria del Norweigan Veterinary Institute  a Oslo, Noruega. Aquesta investigadora, coneguda per haver publicat la primera descripció de la variant atípica del scrapie oví (Nor98) farà una xerrada sobre la recent detecció de casos de Malaltia caquectitzant crònica (Chronic Wasting disease, CWD, en angles) en cèrvids europeus (que ja vam comentar recentment en aquest blog: Llegir entrada sobre prions a la Fauna Salvatge) i les implicacions sobre la salut humana que poden tenir.

L’event tindrà lloc a la Casa de Convalescència del conjunt arquitectònic modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Des de l’IRTA-CReSA participem en el comitè científic de l’event ja que el CReSA compta amb el Laboratori PRIOCAT: es tracta d’un laboratori que compta amb acreditació de la norma ISO17025 per al diagnòstic de malalties priòniques animals, que realitza per encàrrec de la Generalitat de Catalunya. Així mateix desenvolupa una linia de recerca enfocada a l’estudi de la barrera de transmissió entre espècies de les malalties priòniques així com de la patogènia de les malalties priòniques animals espontànies.  La disponibilitat d’instalacions de bioseguretat de nivell 3 ens permet dur a terme experiments in vivo amb models animals (ratolí) amb malalties pròniques.

La data límit per a l’enviament de resums és l’1  15 d’Octubre de 2016.

El programa compta amb la participació de la  “Asociación española de familiares de enfermedades priónicas”.

 

trencadis

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador de l'IRTA-CReSA. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat