Catalunya tindrà el primer equipament de microscòpia confocal d’última generació del sud d’Europa en un laboratori d’Alt Nivell de Bioseguretat

L’IRTA-CReSA rebrà un milió d’euros del Programa Estatal del Ministeri de Ciència i Innovació per instal·lar aquesta tecnologia al seu centre, on es treballa amb patògens altament perillosos  

Es tracta d’una plataforma de bioimatge que permetrà fer reconstruccions 3D de diferents components cel·lulars i estudiar amb detall els processos d’infecció i definir amb precisió dianes terapèutiques per desenvolupar fàrmacs o vacunes 

A l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) se li ha concedit un milió d’euros per incorporar un nou equipament de microscòpia avançada en les seves instal·lacions de la Unitat d’Alt Nivell de Biocontenció del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). Ho ha anunciat aquesta setmana el Ministeri de Ciència i Innovació, que ha resolt les adjudicacions del Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema de R+D+i amb fons europeus Next Generation EU. Així, l’IRTA-CReSA serà el primer centre del sud d’Europa que disposarà d’una plataforma de microscòpia avançada en condicions d’alt nivell de bioseguretat. Serà un equipament que permetrà estudiar els processos d’infecció de patògens altament perillosos a una escala de detall molt avançada i identificar noves teràpies.

La nova plataforma de bioimatge comptarà amb dos nous aparells. Per una banda, un microscopi confocal d’alta resolució. És un microscopi que incorpora un dispositiu integrat de làmina de llum (light sheet) que permet fer reconstruccions 3D de mostres vives o inactivades. La principal innovació són els dos làsers que incorpora, un de díode de 405nm i un altre de blanc estès (440nm-790nm). Aquest segon, és menys perjudicial per les cèl·lules i permet treballar amb mostres vives. «Amb aquest microscopi podrem fer experiments amb patògens d’alta perillositat a una escala de detall molt més petita. Per exemple, podrem localitzar proteïnes de virus o de bacteris amb els receptors de les cèl·lules de l’hoste a escala subcel·lular, cosa que ens permetrà definir amb precisió dianes terapèutiques per posteriorment desenvolupar fàrmacs o vacunes», explica Xavier Abad, cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA. L’aparell pot prendre com a mínim 29 imatges per segon, cosa que permetrà fer el seguiment de processos biològics des de fraccions de segons a minuts i fer reconstruccions 3D de talls de teixits o organoides. «Disposar d’un microscopi confocal en una instal·lació d’alta bioseguretat és un fet poc freqüent i excepcional que posicionarà el centre i la seva recerca a nivell europeu; podrem realitzar nous experiments que, fins ara, eren impossibles de plantejar perquè no teníem la tecnologia adequada», conclou Abad.

La plataforma també incorporarà un sistema d’imatge de cèl·lules vives in vitro per automatitzar la microscòpia per càmera ràpida (time lapse). Aquest aparell s’instal·larà juntament amb un sistema informàtic que permetrà analitzar perfils de cèl·lules individuals i de sistemes més complexos. Amb això, es podran cultivar i infectar cèl·lules, teixits o organoides in vitro i adquirir-ne les imatges i, així, fer-ne estudis sobre immunologia i microbiologia en condicions d’alta bioseguretat.

A més, la nova plataforma s’oferirà com a servei a grups de recerca nacionals o internacionals que ho requereixin i «permetrà estrènyer les relacions existents amb grups de recerca biomèdica, així com crear noves sinèrgies amb equips que treballin amb patògens altament perillosos» comenta Natàlia Majó, cap del Programa de Sanitat animal de l’IRTA.

La Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA és una infraestructura que permet treballar en condicions de Nivell de Bioseguretat 3. Disposa de sis laboratoris i dotze boxes experimentals. Juntament amb l’INIA-CISA, conformen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Tecnològica Singular (ICTS) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació. Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. eduard.cecilia@irta.cat