Complir les normes de bioseguretat, la millor protecció contra la pesta porcina africana

Se celebra la primera Jornada del Porcí a Girona: Lluita contra la Pesta Porcina Africana (PPA) i les funcions d’INTERPORC, organitzat per Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). L’acte va comptar amb l’investigador Fernando Rodríguez de l’IRTA-CReSA i es van destacar les normes de bioseguretat marcades per les Administracions.

El coneixement del virus, des del punt de vista científic, i assumir la importància de respectar estrictament les normes de bioseguretat són els dos puntals essencials per combatre la PPA, segons va explicar Fernando Rodríguez, a la Jornada del porcí celebrada ahir a Girona. Rodríguez va recordar que a Espanya es va lluitar més de 35 anys amb ell fins que es va erradicar, coincidint amb l’entrada a la Unió Europea, que van aportar recursos suficients per acabar amb la malaltia porcina.

Rodríguez va explicar que el virus és complex i està format per unes 170 proteïnes, destacant la seva resistència, ja que aguanta temperatures de fins a 80º. La facilitat amb la qual es pot propagar, també a través de la fauna salvatge (els porcs senglars), fan de la PPA una amenaça difícil d’erradicar sense grans inversions. Els ajuts per als grangers perquè puguin sacrificar tots aquells animals malalts, als països on està instaurada, com la Xina, Romania o Bulgària, entre d’altres, i establir un perímetre de seguretat respecte als focus d’infecció durant un període de temps són l’única solució totalment efectiva que existeix ara per ara.

Ponència de Fernando Rodríguez. Foto: JARC

Ponència de Fernando Rodríguez. Foto: JARC

A Catalunya i Espanya, segons l’expert de l’IRTA-CReSA, els ramaders són força conscients però és essencial que coneguin la virulència de la PPA i respectin a fons les normes de bioseguretat que marquen les Administracions autonòmiques, estatal i europea per continuar mantenint la PPA lluny de les seves explotacions. L’expert de l’IRTA-CReSA es lamenta però de què no es puguin destinar més recursos a la investigació en prevenció, el més habitual és que es comenci la recerca quan el mal ja està instaurat. Malgrat tot, es congratula de què després de l’erradicació de la PPA a Espanya, es dediquessin fons públics i privats per continuar investigant per trobar una vacuna per combatre-la.

A la segona ponència, Alberto Herranz, director de la Interprofessional del porcí, va posar en relleu les funcions d’aquesta entitat sense ànim de lucre que representa totes les baules de la cadena de valor del porcí de capa blanca. Herranz va sintetitzar l’esperit de l’organització dient que “allà on altres veuen problemes al sector porcí, ells veuen oportunitats”. Contribuir al desenvolupament econòmic i la rendibilitat del sector i donar suport a la seva internacionalització; fer difusió de les propietats saludables del seu consum; impulsar la innovació i la investigació dels problemes específics del porcí, són alguns dels objectius de la Interprofessional. En aquest sentit va reforçar el missatge de Fernando Rodríguez, del paper central que juga la bioseguretat en la lluita contra la PPA.

L’acte va ser presentat per Miquel Noguer i Planas, alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, acompanyat per Joaquim Suñer, president territorial de JARC Girona, mentre que la cloenda va ser a càrrec d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP i Xavier Vela, president de JARC.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788