El cervell com una esponja! – Setmana del Cervell 2014

Al CReSA, entre d’altres malalties, estudiem les encefalopaties espongiformes transmissibles, un grup de malalties que foraden el cervell! Això vol dir que quan mirem al microscopi els cervells d’animals que tenen aquesta malaltia veiem tot de petits foradets, aquesta imatge ens recorda els forats de les esponges i d’aquí en surt el nom!

I d’on surten aquests forats!? Els forats són espais que deixen les cèl·lules del cervell quan es van morint per culpa del prions que s’acumulen al cervell. Els prions són els agents causals, els culpables, d’aquestes Malalties de les quals encara no s’ha descobert ni tractament ni vacunes.
En interessa especialment la malaltia de les vaques boges per que es pot contagiar a les persones.

D'aquestes dues microfotografies de cervell de ratolí, quina creus que te una encefalopatia espongiforme?

D’aquestes dues microfotografies de cervell de ratolí, quina creus que te una encefalopatia espongiforme?

Com cada any, del 17 al 21 de Març es celebra la Setmana Mundial del Cervell, per conscienciar a la societat de la importància i els beneficis de la recerca sobre el cervell i, aquest any, el CReSA hi torna a participar oferint als centres educatius que ho sol·licitin una xerrada sobre les encefalopatíes espongiformes transmissibles i tres visites a les instal·lacions del centre, que inclouen una xerrada prèvia sobre les Malalties priòniques.

Descarregar-se el PDF del programa aqui.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador de l'IRTA-CReSA. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat