Els gossos i els conills poden tenir el mal de les “vaques boges”?

Quan va esclatar la crisi de les “vaques boges” els investigadors que estudiaven aquestes malalties van descobrir que els prions que les causaven no només podien afectar a les vaques si no també a les persones. Es van descobrir també casos de gats i cabres infectats de la malaltia de les “vaques boges”. A més, es van fer experiments que van demostrar que espècies com les ovelles o animals de laboratori, com el ratolí, també es poden infectar.

Però els investigadors del CReSA, treballant conjuntament amb investigadors del CNB a Madrid i del CICbioGUNE a Bilbao, vem fixar-nos en unes altres espècies… els conills i els gossos. Aquests animals, tan propers a les persones, també havien estat exposats als prions de “vaca boja”, però no es posaven malalts… eren resistents?

Es van fer una sèrie d’experiments als laboratoris que ens van permetre demostrar que, en un tub d’assaig, tant els prions del cervell de gos com els de conill podien transformar-se en prions semblants al de les “vaques boges”.

El següent pas va ser comprovar si aquests prions nous eren igual de perillosos que els que venien de les vaques. Per això, a la unitat de biocontenció del CReSA, es van infectar ratolins transgènics. Els resultats d’aquests experiments van demostrar que els prions de gos i de conill eren pràcticament idèntics als de les vaques boges. És a dir que podien ser infecciosos per a les vaques i, molt probablement, per a les persones.

Cal tenir en compte aquests resultats i assegurar-se que aquestes espècies no puguin menjar pinsos potencialment contaminats amb prions de vaca.

Aquest estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista “The Journal of Neuroscience”. El podeu consultar aquí.

Box de rosegadors de la unitat de Biocontenció del CReSA.

Box de rosegadors de la unitat de Biocontenció del CReSA.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador de l'IRTA-CReSA. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat