Els prions dels gossos podrien ajudar a desenvolupar teràpies per combatre les malalties priòniques en humans

Un equip d’investigadors de l’IRTA-CReSA i el CIC bioGUNE ha identificat el mecanisme que impedeix que els gossos desenvolupin malalties priòniques quan s’exposen a prions. Es tracta d’una proteïna que els fa ser resistents a aquestes malalties. Imitar-ne les funcions en la proteïna prió dels humans podria tenir aplicacions terapèutiques.

Els porcs, els conills, els cavalls i els gossos són alguns mamífers que mai han patit cap malaltia priònica de manera natural. En concret, el gos és l’espècie animal més resistent a aquests patògens, però fins ara no s’havia desenvolupat cap model transgènic per demostrar-ho. Un estudi liderat pel Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i el Centro de Investigación Cooperativa en Biociencias  (CIC bioGUNE) publicat aquesta setmana a la revista The FASEB Journal ha identificat la proteïna responsable que fa que els gossos siguin resistents a aquestes malalties.

El treball, realitzat amb ratolins transgènics que imitaven l’organisme d’un gos, demostra que la clau es troba en una regió de la proteïna prió del gos, en concret la posició d’un dels aminoàcids que la conformen. “Ara sabem quina és l’aminoàcid responsable la resistència als prions; el següent pas, serà entendre el seu funcionament. D’aquesta manera, si fóssim capaços d’imitar aquestes mateixes funcions en la proteïna prió de les persones podríem desenvolupar teràpies per combatre les malalties priòniques com el síndrome de Creutzfeldt-Jakob”, explica el Dr. Enric Vidal, investigador del programa de Sanitat Animal de l’IRTA al centre l’IRTA-CReSA. Una de les possibles estratègies terapèutiques seria utilitzar aquest descobriment per bloquejar el mal plegament dels prions i evitar, doncs, que es desenvolupi una malaltia neurodegenerativa.

En aquesta línia, l’estudi també ajudarà a resoldre un dels enigmes més perseguits pels experts: saber quin és el mecanisme molecular que controla el mal plegament dels prions. “Tots els mamífers són susceptibles a patir malalties priòniques perquè tots tenen la proteïna prió. Quan aquesta es plega de manera errònia, fa que les del seu voltant també ho facin i això pot donar lloc a malalties neurodegeneratives fatals, encara avui sense tractament”, explica Vidal.

Conviure amb els prions, una estratègia evolutiva dels gossos?

Des de la crisi de les “vaques boges” se sap que els prions es poden transmetre entre diferents espècies, per exemple a través del consum de carn contaminada amb prions. L’estudi ha comprovat que dos aminoàcids presents a la proteïna prió del gos, l’àcid aspàrtic i l’àcid glutàmic, són exclusius en la família dels cànids (gossos, llops, guineus, coiots, etc.). “Una possible explicació de la resistència dels gossos a les malalties priòniques seria una adaptació evolutiva al consum de carn i carronya dels seus ancestres”, hipotetitza el Dr. Joaquín Castilla, investigador del CIC bioGUNE.

Part dels experiments de l’estudi s’han pogut dur a terme gràcies a la Unitat de Biocontenció de l’IRTA-CReSA, que conforma la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Tècnica Singular d’Espanya (ICTS) apte per treballar amb agents d’alta patogenicitat de nivell 3 de Bioseguretat.

Aquest treball va comptar amb el suport econòmic de dos projectes espanyols (AGL2015-65046-C2-1-R (J.Castilla) i AGL2008-05296-C02 (E.Vidal i B.Pintado)) (MINECO / FEDER) i un porjecte Interreg (POCTEFA EFA148 / 16). L’IRTA té el suport del Programa CERCA / Generalitat de Catalunya.

Article:

Vidal E, Fernández-Borges N, Eraña H, et al. Dogs are resistant to prion infection, due to the presence of aspartic or glutamic acid at position 163 of their prion protein. The FASEB Journal. 2020;00: 1–14. https ://doi.org/10.1096/fj.20190 2646R

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat