Una vacuna feta a partir de plantes?

L’empresa coreana Bioapp ha estat la primera a desenvolupar una vacuna per a porcs contra la pesta porcina clàssica a partir de la planta Nicotiana benthamiana, parent de la planta del tabac. Ho explica la investigadora de l’IRTA-CReSA Llilianne Ganges, després de visitar les instal·lacions a Corea.

El producte “HERBAVAC” és una vacuna de subunitats “verd” davant el virus de la pesta porcina clàssica (PPC). A més, la vacuna compleix amb el concepte DIVA, ja que el seu ús permetria diferenciar els animals vacunats dels infectats.

La pesta porcina clàssica segueix sent en l’actualitat un problema sanitari en el sector porcí en molts països d’Àsia, Amèrica Llatina i fins i tot Àfrica. De fet, la FAO considera que es tracta d’un problema que afecta la seguretat alimentària de països en vies de desenvolupament.

La Dra. Ganges, del Laboratori de referència en pesta porcina clàssica de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) de l’IRTA-CReSA, afirma que “aquesta innovació de Bioapp és un model a seguir, ja que té la capacitat d’expressar diferents tipus de proteïnes recombinants de forma segura i ecològica que podrien aportar solucions de futur a el món de la vaccinologia veterinària”.

IRTA-CReSA y Bioapp firmaron un acuerdo de colaboración./Bioapp.

IRTA-CReSA i Bioapp van establir una col·laboració./Bioapp.

La recerca de nous prototips vacunals segueix sent un repte per a la medicina humana i la veterinària. Avenços com aquest, obren noves vies de col·laboració científica que en un futur podrien utilitzar-se per fer front a altres virus com el de la pesta porcina africana, la febre aftosa, entre d’altres agents infecciosos que s’investiguen tant a l’IRTA-CReSA com a INIA -CISA, membres de la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB).

Article:
Park, Y., An, D. J., Choe, S., Lee, Y., Park, M., Park, S., … Hwang, I. (2019). Development of Recombinant Protein-Based Vaccine Against Classical Swine Fever Virus in Pigs Using Transgenic Nicotiana benthamianaFrontiers in plant science10, 624. doi:10.3389/fpls.2019.00624

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788