Finalitzen els dos projectes “Llavor” de l’IRTA

El passat 13 de desembre es va celebrar l’acte de cloenda del programa “Ajuts Llavor per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu” de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

En la sessió es van entregar els certificats als investigadors vinculats a cada projecte. En el cas de l’IRTA, que va rebre per primer cop finançament per a 2 projectes “Llavor”, es van entregar els diplomes als “Científics emprenedors” de l’IRTA-CReSA, la Dra. Mar Costa-Hurtado i Alejandro Bohórquez.

Els dos projectes, finançats amb 20.000€ i sol·licitats amb el suport d’Íñigo Cucurull de l’IRTA, tenien com a objectiu dur a terme proves de concepte de tecnologies pròpies amb potencial d’impacte al mercat.

El primer projecte, Dendro CHECK, liderat per la Dra. Llilianne Ganges, ha desenvolupat “Nous kits diagnòstics per a la millor detecció del virus de la pesta porcina clàssica”, un kit de diagnòstic més senzill que podria reduir el seu preu, millorar-ne la conservació i així poder-se aplicar en zones endèmiques on hi ha aquesta malaltia viral altament contagiosa i mortal, causant de nombroses morts en països endèmics, sobretot a l’Àsia i Llatinoamèrica.

El segon projecte, és Pronasal, liderat per la Dra. Virginia Aragón, també de l’IRTA CReSA, es tracta de ”l’ús de colonitzadors nasals com a probiòtics contra la malaltia de Glässer”. Per evitar l’ús dels antibiòtic s’ha desenvolupat una combinació de probiòtics nasals, que podrien constituir una nova generació de productes més sostenibles per lluitar contra les infeccions respiratòries, tot evitant l’ús d’antibiòtics en producció porcina. Els patògens respiratoris com Haemophilus parasuis son un dels grans reptes de la producció porcina actual. Les vacunes disponibles no son molt eficaces, i el seu tractament es basa principalment en l’ús d’antibiòtics.

Aquests projectes ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i compta amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788