L’INIA-CISA i l’IRTA-CReSA avancen en el projecte de recerca de prions finançat per la Fundació la Marató de TV3

L’investigador de l’INIA-CISA Juan Carlos Espinosa ha visitat el laboratori PRIOCAT de l’IRTA-CReSA per practicar la tècnica d’extracció de líquid cefaloraquidi de ratolins, en el marc del projecte de recerca de prions concedit per la Fundació la Marató de TV3, en la seva edició dedicada a les malalties infeccioses.

L’objectiu d’aquest projecte és avaluar el risc per a la salut pública dels prions atípics i emergents i millorar el diagnòstic i el pronòstic de les malalties priòniques en les persones. Per això, el projecte se centrarà a desenvolupar bioassaigs en models de ratolí transgènic que expressen la proteïna prió humana per determinar el potencial zoonòtic d’aquests prions i identificar biomarcadors analitzant fluids biològics com la sang i el líquid cefaloraquidi. En altres estudis previs ja s’ha demostrat que el líquid cefaloraquidi és un bon material per a l’establiment de nous biomarcadors per a aquestes malalties.

En concret, a aquests ratolins transgènics se’ls s’inocularan prions atípics de vaques i ovelles, i prions de la malaltia caquectizant crònica del cérvol o CWD (de l’anglès “Chronic Wasting Disease”). El CWD és una malaltia que afecta principalment a animals de la família dels cèrvids (cérvols, uapitís i rens). Els científics volen comprovar si els prions atípics de vaques i ovelles i de CWD poden representar algun perill per als humans, i si aquest perill augmenta quan aquests prions passen per animals domèstics com les ovelles o les vaques que s’utilitzen per al consum humà. Per a això, durant l’experiment, els ratolins transgènics s’inocularan amb prions atípics de vaques i ovelles, de CWD de cèrvids i també amb aquests prions passats prèviament per vaques i ovelles. D’aquesta manera, es podran determinar els canvis produïts a nivell d’estructura i de potencial zoonòtic durant la seva transmissió.

Els experiments d’aquest estudi es realitzaran al laboratori PRIOCAT, ubicat a les instal·lacions de la Unitat de Biocontenció de nivell de Bioseguretat 3 de l’IRTA-CReSA i a la Unitat de Biocontenció de l’INIA-CISA. Ambdós laboratoris conformen la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), una Infraestructura Científica i Técnica Singular d’Espanya (ICTS).

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador de l'IRTA-CReSA. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat