Les mamelles de bovins colonitzades amb bacteris de mastitis tenen més risc d’infecció intramamària

Un equip d’investigadors amb la participació de Yasser Mahmmod de l’IRTA-CReSA conclou que la presència dels bacteris Staphilococcus aureus i Streptococcus agalactiae en la pell de les mamelles de vaca fa que hi hagi més risc d’infeccions intramamàries per aquests mateixos patògens.

Les infeccions intramamari bovines (IMI) amb Staphylococcus aureus i Streptococcus agalactiae solen associar-se a infeccions que redueixen la qualitat i la quantitat de la llet. La principal via de transmissió d’aquests patògens contagiosos de mastitis és de vaca a vaca durant el munyiment. Es podria dir que la pell de la mamella és un dipòsit dels bacteris que després poden entrar a dins de la glàndula i provocar una infecció intramamària. La principal recomanació per evitar aquestes infeccions és intensificar la higiene de les mamelles en el munyiment, tot i que no hi ha una causa directa que ho relacioni.

Sistema de munyiment automàtic. Foto: Yasser Mahmmod

Sistema de munyiment automàtic. Foto: Yasser Mahmmod

Des del punt de vista profilàctic, és important conèixer el paper dels reservoris de patògens en la gestió de Staphilococcus aureus i Streptococcus agalactiae per evitar infeccions. A més, en grans ramats de bovins on el munyiment es fa amb sistemes automàtics el control de la transmissió de bacteris és fonamental. L’objectiu de l’estudi, publicat el gener de 2019, era veure si hi havia alguna relació entre la colonització de la pell per aquests bacteris i les infeccions intramamàries en un ramat que utilitza sistemes de munyiment automàtics.

Durant l’estudi es van recollir mostres de 300 vaques lleteres amb mastitis subclínica de 8 ramats diferents i es van utilitzar les tècniques de cultiu bacterià i de PCR per detectar diferents patògens en les mamelles i en òrgans del voltant. Fins ara no s’havia estudiat la relació directa d’infecció per aquests bacteris amb sistemes de munyiment automàtics. Conèixer millor els origens d’aquesta infecció permetrà millorar les estratègies de control d’aquests bacteris en ramats de producció de llet.

Referència de l’article:

Svennesen, L., Nielsen, S. S., Mahmmod, Y. S., Krömker, V., Pedersen, K., & Klaas, I. C. (2019). Association between teat skin colonization and intramammary infection with Staphylococcus aureus and Streptococcus agalactiae in herds with automatic milking systems. Journal of dairy science, 102(1), 629-639. doi: 10.3168/jds.2018-15330.

Aquest estudi ha estat finançat pel Danès Milk Levy Fund (Aarhus, Dinamarca). DNA Diagnostic A/S va finançar i va realitzar les anàlisis de qPCR. Els autors volen donar les gràcies als agricultors danesos per fer que les seves vaques estiguin disponibles per al nostre estudi i els tècnics de laboratori de la Universitat Tècnica de Dinamarca pel seu suport tècnic.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador del Subprograma de Malalties endèmiques. IsDB Merit Research Fellow. Marie Sklodowska-Curie Fellow. yasser.mahmmod@irta.cat