Pesta Porcina Africana, una enfermedad no tan Africana

Jabato

Cap allà l’any 1957 el virus de la pesta porcina Africana va aterrar, mai millor dit, per primera vegada al continent Europeu procedent d’Àfrica. Com a bon senyoret que és, hom especularia que el nostre protagonista va viatjar en primera, ben tapadet en un embolcall de suau molla de pa per quedar-se entre nosaltres durant gairebé quaranta anys.

Aquesta llarga convivència es va traduir en un enorme maldecap per a les autoritats competents de l’època i en un evident llast per a la nostra economia. La ingent injecció de diners de la Comunitat Econòmica Europea (ara UE) va permetre finalment dur a terme l’eradicació de la malaltia  del continent europeu a finals dels noranta.

Estaríem disposats avui a fer un programa d’eradicació com el de fa més de 15 anys? Estaria disposada la nostra “educada societat” a assistir al sacrifici massiu de centenars de milers d’animals per evitar la possible expansió de la malaltia?

Els porcs senglars són reservori de la PPA.

Els porcs senglars són reservori de la PPA.

Malauradament , és molt probable que tinguem la oportunitat de comprovar-ho.  El virus torna a estar amb nosaltres. 50 anys després de la seva primera incursió a Europa, torna a escollir nostre continent per fer turisme després de fer un creuer de plaer i desembarcar aquesta vegada a Geòrgia l’any 2007, molt probablement de nou en forma d’entrepà de càtering , demostrant una vegada més que l’home és l’únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra. Fugint a lloms d’un senglar ha arribat en només 7 anys a les fronteres de la UE en una cursa de relleus que no hem sabut/volgut parar . Parafrasejant l’admirat Gabo, s’ha consumat la crònica d’una mort anunciada. No és complicat predir l’allau de notícies, comunicats, decrets i contradecrets que a partir d’ara es succeiran a manera d’acordió d’est a oest de la Unió. Fins i tot, hom s’atreviria a vaticinar un sobtat tomb de les inversions dedicades a investigar aquest virus de la mateixa manera que s’ha fet, en onades, amb la grip o amb les vaques boges. Avui mengem, demà…ja ho veurem! . La realitat és que el VPPA seguirà sent un problema mentre no talli el problema d’arrel, als països de l’Àfrica subsahariana que porten patint ininterrompudament el problema des de fa dècades i dècades i que com en tantes altres ocasions, han estat i probablement romandran en l’oblit.

domestic pigs

Porcs domèstics.

Com a investigador dedicat a la recerca d’una vacuna enfront d’aquesta malaltia, em resulta frustrant comprovar el poc que hem avançat en el tema i encara més constatar que la seva obtenció hauria estat possible si realment hi hagués hagut un interès genuí a trobar-la (i utilitzar-la). Qualsevol pot comprovar en la literatura especialitzada el ridícul nombre d’investigadors que realment s’hagin dedicat en cos i ànima a aquest objectiu. La famosa dita: “val més prevenir que curar ” deu ser això, una simple dita… No hi manera que n’aprenguem! http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://www.otc-certified-store.com/antidepressants-medicine-europe.html http://www.otc-certified-store.com/cardiovascular-diseases-medicine-usa.html https://zp-pdl.com/get-quick-online-payday-loan-now.php https://zp-pdl.com как получить займ на картубыстрый займ краснодарзайм с плохой ки на карту

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Cap del Programa de Sanitat Animal. IRTA-CReSA. fernando.rodriguez@irta.cat