S’aprova el nou mapa estatal d’Infraestructures Científiques i Tecnològiques Singulars (ICTS)

El passat 6 de novembre de 2018, el Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació va aprovar l’actualització del Mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS). El nou Mapa està integrat per 29 ICTS, que aglutinen un total de 62 infraestructures, totes elles operatives.

En aquesta nova actualització es manté el nombre d’ICTS, però s’incrementa el nombre d’infraestructures per la incorporació de nous nodes a les ICTS distribuïdes ja existents. La Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB) és una de les infraestructures que conformen el mapa ICTS constituïda per dos nodes, l’IRTA-CReSA i el CISA-INIA.

El Consell ha comptat amb la participació dels 10 ministeris amb competències en R+D+I i amb representants de 16 comunitats autònomes. L’objectiu és la coordinació entre els diferents àmbits públics i millorar la direcció estratègica de les polítiques de ciència i innovació.

El mapa de les ICTS

El mapa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars és una eina de planificació i desenvolupament d’aquestes infraestructures en coordinació amb les comunitats autònomes. El nou Mapa de ICTS és fruit d’un rigorós procés d’avaluació independent i consolida les infraestructures de localització única i les distribuïdes.

Les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) són grans instal·lacions, recursos, equipaments i serveis, únics en el seu gènere, que estan dedicades a la investigació i desenvolupament tecnològic d’avantguarda i de màxima qualitat, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació. Estan a disposició de la comunitat científica, tecnològica i industrial, nacional i internacional amb un cost d’inversió i / o manteniment i operació molt elevat. El seu caràcter estratègic justifica el seu accés competitiu per a tot el sistema d’R+D+I.

Mapa ICTS

Mapa ICTS. Font: MICINN

 

Les 29 ICTS s’han planificat, des d’un punt de vista operatiu, en vuit àmbits:

  1. Astronomia i Astrofísica: Gran Telescopi Canàries, Observatoris de Canàries, Observatori Astronòmic de Calar Alto, Radiotelescopio IRAM 30M, Centre Astronòmic de Yebes, Observatori Astrofísic de Javalambre i Laboratori Subterrani de Canfranc.
  2. Ciències del Mar, de la Vida i de la Terra: Plataforma Oceànica de Canàries, Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears, Flota Oceanogràfica Espanyola, Bases Antàrtiques Espanyoles, Reserva Biològica de Doñana i Infraestructura per al Cultiu de la Tonyina Roja.
  3. Tecnologies de la Informació i Comunicacions: Xarxa Espanyola de Supercomputació -coordinada pel Centre Nacional d’Supercomputación- i RedIris.
  4. Ciències de la Salut i Biotecnologia: Infraestructures Integrada de Producció i Caracterització de Nanomaterials, Biomaterials i Sistemes en Biomedicina, Infraestructura integrada de Tecnologies Òmiques, Xarxa de Laboratoris d’Alta Seguretat Biològica, Xarxa distribuïda d’Imatge Biomèdica i Xarxa de laboratoris de Ressonància Magnètica Nuclear de biomolècules.
  5. Energia: Plataforma Solar d’Almeria i Laboratori Nacional de Fusió.
  6. Enginyeria: Infraestructures agregades per a la Investigació Hidràulica Marítima.
  7. Materials: Sincrotró ALBA, Xarxa de Sales Blanques de Micro i Nanofabricació, Infraestructura integrada de Microscòpia Electrònica de Materials, Centre de Làsers Premuts Ultraintensos i Centre Nacional d’Acceleradors.
  8. Ciències Socioeconòmiques i Humanitats: Centre Nacional de la Recerca en l’Evolució Humana.

Per comunitats autònomes, Madrid (12 infraestructures) i Catalunya (11) ocupen les dues primeres posicions estatals, seguides per Andalusia (8), les Illes Canàries (5), Aragó (4), el País Valencià (3), les Illes Balears (3), el País Basc (3), Castella i Lleó (3), Galícia (3), Cantàbria (2), Extremadura (2) i, finalment, Castella-la Manxa (1).

Veure el comunicat oficial

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat