Senecavirus A: una infecció emergent del porc que causa malaltia vesicular i mortalitat del garrí?

El Senecavirus A (SVA) és l’únic membre del gènere Senecavirus, dins la família Picornaviridae. Aquest virus es va descobrir accidentalment el 2002 i s’ha proposat el seu ús com a virus oncolític per tractar diferents tumors humans. L’SVA s’havia trobat prèviament i de forma ocasional en lesions de porcs afectats per l’anomenada malaltia vesicular idiopàtica al Canadà i Estats Units el 2008 i 2012, respectivament. No obstant, durant 2014 i 2015, aquest virus es va associar a brots de malaltia vesicular en truges i mortalitat neonatal en garrins al Brasil i USA.

Imatge: Vesícula localitzada a la part superior del musell d’una truja (foto cedida pel Dr. D. Barcellos, UFRGS, Brasil).

Les lesions cutànies es troben més freqüentment a llavis, musell i llengua, i també als peus, afectant les peülles, rodet coronari i àrea interdigital. Aquestes lesions apareixen inicialment com zones blanquinoses i toves, que evolucionen cap a vesícules. Les vesícules ràpidament es trenquen i formen úlceres que es poden cobrir amb un exsudat sero-fibrinós. Com altres malalties vesiculars, les úlceres comencen a reparar-se en 7 dies i hi sol haver restitució completa en 2 setmanes.

No es detecten altres lesions macro o microscòpiques en els animals afectats. Concomitantment, es pot observar mort sobtada i en alguns casos una diarrea greu i fatal, deshidratació i letargia a porcs nounats que procedeixen de truges normals, amb malaltia vesicular o que ja s’han recuperat de la mateixa. La mortalitat dels garrins varia segons camada i granja, però pot afectar entre 5-60% dels animals de 1-4 dies de vida. La diarrea pot afectar entre el 4 i 60% dels garrins, d’una durada entre 1 i 5 dies. No obstant, no s’han trobat lesions específiques que expliquin la mort d’aquests animals.

…la preocupació major rau en la similitud d’aquest quadre clínic amb el de la febre aftosa.

Úlceres cutànies associades a la ruptura de vesícules a la zona del rodet coronari d’una truja (foto cedida pel Dr. D. Barcellos, UFRG, Brasil).

Úlceres cutànies associades a la ruptura de vesícules a la zona del rodet coronari d’una truja (foto cedida pel Dr. D. Barcellos, UFRGS, Brasil).

En conseqüència, i en aquest moment, és important de fer avinent a grangers, veterinaris i investigadors d’aquesta nova condició clínico-patològica associada al SVA. Apart de l’interès intrínsec d’un nou virus que infecta a porcs i causa problemes econòmics, la preocupació major rau en la similitud d’aquest quadre clínic amb el de la febre aftosa – malaltia de declaració obligatòria per l’Organització Mundial de la Salut Animal. En tots els casos, i donada la novetat de la malaltia, encara hi ha molts interrogants en relació a la mateixa.

 

 

Podeu trobar més informació sobre aquest tema en un article que hem publicat recentment a la revista científica Veterinary pathology:

Senecavirus A: An Emerging Pathogen Causing Vesicular Disease and Mortality in Pigs?  Segalés J, Barcellos D, Alfieri A, Burrough E, Marthaler D. Vet Pathol. 2016 Jul 1. pii: 0300985816653990. [Epub ahead of print]

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador del Programa de Sanitat Animal. IRTA-CReSA. Catedràtic de la UAB. joaquim.segales@irta.cat