Tuberculosi no-bovina

Un estudi publicat a la revista Transboundary and Emerging Diseases demostra que els senglars del Parc Natural del Montseny mantenen la tuberculosi en la seva població i la poden transmetre a les cabres. 

 

 

Després d’anys de campanyes d’eradicació de la tuberculosi (TB) bovina s’ha aconseguit reduir significativament els casos de la malaltia en moltes Comunitats Autònomes de l’estat espanyol. En aquestes regions de baixa prevalença no podem dir que la TB bovina sigui ja un problema greu de sanitat animal i per tant de salut pública, però això no implica que no segueixi havent-hi un degoteig de casos que és imprescindible seguir per evitar la propagació de la malaltia i posar en risc dècades d’inversió en la seva eradicació. Tampoc estem a l’avantsala de la fi de la TB animal. No, encara no hi estem i cada vegada tenim més coneixement sobre el paper d’altres espècies que poden infectar-se i transmetre la malaltia.

En aquest sentit, un estudi recent realitzat pel Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP), amb la col·laboració d’investigadors del Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA), ha comprovat que els senglars del Parc Natural de Montseny són capaços de mantenir la TB en la seva població i transmetre-la a animals domèstics, en aquest cas cabres.

Àrea de l’estudi, Parc Natural del Montseny (Barcelona).

Després d’estudiar un total de 278 senglars durant 5 anys (2015 a 2020), l’estudi ha demostrat, per primera vegada, l’existència de la transmissió de la TB entre senglars i cabres sense la participació de bovins. Gràcies a les anàlisis de seqüenciació del genoma del bacteri Mycobacterium caprae, aïllat tant en senglars com en un ramat de cabres de la mateixa àrea, s’ha confirmat que es tractava de la mateixa soca i que amb un alt grau de probabilitat els senglars haurien estat la causa del brot de TB al ramat de cabrum.

L’estudi s’ha centrat en el Parc Natural de Montseny, on hi ha una alta densitat de poblacions de senglars amb al voltant de 12 individus per quilòmetre quadrat. És important remarcar que en aquestes zones d’altes densitats és on hi ha més risc que una malaltia es pugui mantenir i transmetre a altres animals, com en el cas de la tuberculosi o de la pesta porcina africana. 

L’IRTA-CReSA, juntament amb el DARP i la UAB membres la xarxa d’investigació en tuberculosi animal INNOTUB, recolzada pel programa Interreg-POCTEFA (cofinançat pel FEDER), que té com a objectiu consolidar una xarxa d’excel·lència transpirinenca de recerca en TB animal. 

Referència de l’article:

Ciaravino, G., Vidal, E., Cortey, M., Martín, M., Sanz, A., Mercader, I., … &  Pérez de Val, B. Phylogenetic relationships investigation of Mycobacterium caprae strains from sympatric wild boar and goats based on whole genome sequencing. Transboundary and Emerging Diseases.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: