Yasser Mahmmod: “Quan la teva feina consisteix a millorar el coneixement per oferir la millor salut als animals és, senzillament, meravellós”

Entrevistem a Yasser Mahmmod, investigador de l’IRTA-CReSA amb una beca Marie Skłodowska-Curie MSC CO-FUND.

En Yasser ha recorregut molts països perseguint el seu somni: investigar les malalties infeccioses que afecten principalment els animals de granja. Recentment, ha estat guardonat per l’Academy of Scientific Research and Technology (ASRT) d’Egipte amb el premi “Premi estatal de foment per a joves científics destacats en ciències de l’agricultura”. Es tracta d’un premi molt competitiu i prestigiós per als investigadors egipcis menors de 40 anys amb èxits destacats en el seu camp de recerca. Els criteris de selecció d’aquest guardó només es basen en el mèrit de l’excel·lència científica.

Què significa per a tu rebre aquest reconeixement?

Aquest premi és molt important, ja que és com un segell d’excel·lència i reconeixement de l’Estat egipci que demostra que estic fent el camí correcte com a investigador. Tanmateix, també és una gran responsabilitat, ja que també vol dir que haig de seguir treballant de valent encara més, però tenir un premi així reforça la meva carrera professional.

La teva recerca se centra en…

Comprendre l’epidemiologia i la patogènia de les malalties infeccioses, així com el seu impacte en la salut i el benestar animal. Des que vaig acabar el Màster en Malalties Infecioses Animals, em vaig interessar en dedicar la meva carrera professional a la salut animal i l’epidemiologia de malalties infeccioses a la granja, especialment en animals dedicats a la producció. De fet, vaig rebre el Premi de Foment de l’Estat com a reconeixement de l’Acadèmia d’Investigacions i Tecnologies Científiques per la meva contribució científica a la millora del control de la salut animal i de les malalties infeccioses mitjançant eines innovadores. Algunes d’aquestes eines avançades estan relacionades amb malalties bacterianes com la mastitis contagiosa (per exemple, mastitis causada per Staphylococcus aureus, mastitis causada per Streptococcus agalactiae i mastitis causada per Staphylococci no aureus), malalties parasitàries (per exemple, Fascioliasis bovina) i malalties micòtiques (per exemple, Dermatofitosi).

Examinant les lesions dels peus a les vaques lleteres en una de les explotacions làctiques ecològiques de l'estat de Minnesota, EUA.

Examinant les lesions dels peus a les vaques lleteres en una de les explotacions làctiques ecològiques de l’estat de Minnesota, EUA.

 

Actualment treballes a l’IRTA-CReSA com a investigador Postdoctoral des de l’abril de 2018, però abans, has estat en molts altres països. 

Cert, abans de venir a l’IRTA-CReSA he estat en quatre universitats de diferents països. Vaig treballar com a professor de malalties infeccioses clíniques a la Universitat de Zagagig d’Egipte. Després, el 2013, vaig acabar el meu doctorat a la Universitat de Copenague a Dinamarca i hi vaig treballar com a investigador Postdoctoral Researcher després d’aconseguir el meu propi finançament i obtenint una beca del Banc Islàmic pel Desenvolupament (IsDB) en tecnologies. Més endavant, vaig treballar als Estats Units com a investigador Postdoctoral a la Universitat de Minnesota i després a la Universitat d’Agricultura del Sud de Xina. Ara tot just fa un any que estic a l’IRTA-CReSA amb una beca Marie Skłodowska-Curie MSC CO-FUND (P-Sphere).

Quan vas decidir ser veterinari?

He passat la meva infantesa al camp, la meva família es dedica a l’agricultura i té grans camps de conreus i arbres fruiters a la zona del Delta del Nil. Per tant, des de petit sempre he estat en contacte amb els animals domèstics, tant petits com grans, i m’agradava manejar-los i alimentar-los. Des de llavors, vaig decidir estudiar medicina veterinària perquè em preocupava la seva salut i el seu benestar.

Un cop vas acabar la carrera tenies molts camps per escollir. Com vas decidir entrar en el món de la recerca?

Vaig decidir treballar en el camp de la investigació en sanitat animal quan encara era estudiant de carrera. Em cridava l’atenció l’alegria que desprenien els meus professors quan se’ls publicava algun resultat científic en una revista. No vaig entendre aquest sentiment fins que vaig començar a investigar i publicar els meus descobriments al públic científic i general. Ho definiria com una sensació meravellosa el fet de participar en estudis que milloren el coneixement per oferir la millor salut als nostres animals.

Treballant al laboratori de diagnòstic del National Veterinary Institute, Universitat Tècnica de Dinamarca.

Treballant al laboratori de diagnòstic del National Veterinary Institute, Universitat Tècnica de Dinamarca.

 

Durant la teva trajectòria com a investigador, t’has trobat barreres?

Qualsevol persona que es dediqui a la recerca sap que hi ha molts entrebancs i reptes en diferents àmbits. En el meu cas, persegueixo el meu somni des que era jove, he hagut de recorrer molts països i això no és fàcil quan tens una família. És cert que l’experiència de viatjar molt té els seus avantatges i inconvenients, però al cap i a la fi, estic molt content de tot el que he fet. D’altra banda, quan has de moure’t per diferents països implica adaptar-te a diferents cultures, costums i idiomes. Tot això comporta un esforç afegit per adaptar-te, a més de la pròpia feina del dia a dia. No hem d’oblidar que el gran repte de la recerca és la falta de finançament i la competència per aconseguir els projectes. Tot això, fa que la gent jove es faci enrere quan es planteja dedicar-se a la ciència.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Com a veterinari, el que més m’agrada és fer que la vida dels animals sigui més productiva, més saludable i més feliç. Com a investigador, m’apassiona crear nous coneixements i millorar els diagnòstics, eines epidemiològiques i microbiològiques existents i estratègies de control per combatre els patògens infecciosos a les poblacions animals. El meu principal objectiu de recerca és desenvolupar nous mètodes de vigilància i prevenció de la malaltia, que reforcin les modernes estratègies de control per millorar la salut i el benestar dels animals. La recerca és una feina única, cada dia hi ha nous reptes i somnis, les nostres ments sempre han d’estar actives, curioses i dinàmiques per trobar solucions.

Què et planteges de cara el futur?

Sempre és important plantejar-se opcions per al futur, sobretot en el meu cas com a investigador. Voldria seguir treballant en el món acadèmic i desenvolupar la meva pròpia línia de recerca i desenvolupament per millorar la salut i la producció dels animals, així com estudiar l’epidemiologia de les malalties infeccioses dels animals de granja.

Estada al College of Veterinary Medicine, Universitat d'Agricultura del Sud de Xina.

Estada al College of Veterinary Medicine, Universitat d’Agricultura del Sud de Xina.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat