Comentaris virus-lents (41): AEBioS 2018, congrés de Bioseguretat estatal a Salamanca

A finals de la setmana vinent, el 3 al 5 d’octubre, AEBioS, la Asociación Española de Bioseguridad celebrarà els seu 4rt congrés, aquest cop a Salamanca. Per més detalls es pot consultar la web.  

En aquest congrés participaran, com altres vegades, personal de l’IRTA-CReSA, Centre de Recerca en Sanitat Animal, en Xavier Abad, i de la Plataforma d’Infraestructures de l’IRTA de l’Àrea de Producció Animal, en David Solanes.

Aquest cop el congrés opta per fer una sèrie de seminaris o tallers, previs i dins el congrés, sobre temàtiques relacionades amb la Bioseguretat però que necessiten una aproximació el més pràctica possible. És el primer cop en la curta història de la Associació que es munten com satèl·lits d’un congrés i s’avaluarà el seu èxit. Així, hi haurà tallers sobre “Equipos de Protección Individual (EPI´s): Elección y uso” a càrrec d’en Jorge Pérez Bruzón i “Autoclaves, uso y validación de ciclos”,  a càrrec de na Elena Lorenzo, o “Cabinas de seguridad biológica: elección, uso y limpieza” per en Javier García Palomo, de la Universidad de Salamanca o “Validación GMP de superficies” a càrrec de na Miriam López.

També hi haurà temps per diverses plenàries, comunicacions en les que es tractaran temes amb implicació de la Bioseguretat, però que en alguns casos estan a la frontera com serien “Edición genética y bioética” de Josep Santaló de la Universitat Autònoma de Barcelona, o “Investigación de doble uso (DURC): experimentos de ganancia de función (GOF), ¿una discusión interminable?” a càrrec de qui escriu, Xavier Abad, de IRTA-CReSA i d’altres de prou actualitat com serien  “Zoonosis transmitidas por garrapatas” de Nerea García (recordem el cas d’infecció mortal per Crimea Congo de fa un parell de mesos) o la taula rodona “Presentación de norma 171400”, moderada per l’actual president de AEBioS, en Iñaki Echeverría de la Universitat del País Basc (UPV/EHU).

També hi hauran altres plenàries amb temàtiques recurrents com “Bioinseguridad” a càrrec de Gonzalo Pascual, de CISA Valdeolmos o  “Procedimientos de trabajo en instalaciones NCB3” d’en Jacinto Cantero de la Universidad de Jaén, o “Soluciones de diseño y construcción para laboratorios NCB3” per en Luis Linares.

Molt interesant, finalment, es presenta la comunicació de  “Registro de desinfectantes” a càrrec de J. A. Serón, de MATACHANA, ja que hi ha un cert buit legal adobat amb burocràcia que fa que molts desinfectants actualment emprats, i efectius, ho estiguin sense tota la “documentació” en regla.

Un congrés on ens reunim cada dos anys entre 100 i 150 professionals de centres de recerca, administració, empreses dedicades a la biocontenció, la bioseguretat, la fabricació i distribució dels equips de protecció individual, etc. per posar en comú experiències, nous desenvolupaments, i resolució de problemàtiques. etc. Sempre en un esperit de franca col·laboració ja que el problema d’un pot acabar sent el problema teu, o de tots.

Però aquesta, aquesta és una altra història.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Cap de la Unitat de Biocontenció IRTA-CReSA. comentarisviruslents.org xavier.abad@irta.cat