2on Premi a la millor idea per RES-KIT: una eina de camp per detectar bacteris multiresistents

Laila Darwich i Lourdes Migura-Garcia de l’IRTA-CReSA juntament amb investigadors del CSIC i de la UAB hem participat en l’edició de 2017 del Programa de Generació d’idees del Parc de Recerca de la UAB (PRUAB) i hem guanyat el segon premi amb la idea que hem presentat, el RES-KIT.

El RES-KIT és un kit de diagnòstic per a la detecció de bacteris multiresistents en medicina veterinària, que facilita el tractament ràpid i individualitzat de la mastitis bovina. Es basa en una plataforma microfluídica de molt baix cost (lab-on-a-film) que permet la realització, a la pròpia explotació o en una clínica, de protocols de laboratori complexos, lents i costosos, utilitzant directament la mostra de llet sense tractar. El kit revela el bacteri que causa la mastitis i els seus gens de resistència antimicrobiana, això permet seleccionar l’antibiòtic més òptim per a cada animal.

La tecnologia permet integrar i moure fàcilment reactius i microesferes funcionalitzades en un cartutx amb simples polsos de llum generats per un instrument molt compacte. El cartutx del RES-KIT, a diferència dels altres sistemes disponibles, es pot fabricar amb tecnologia a un preu molt més assequible.

L’equip que va presentar RES-KIT al concurs.

La tecnologia, que ja ha generat una sol·licitud de patent, ha estat desenvolupada per un equip liderat per l’investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB CNM CSIC), Antoni Baldi, i format per Laila Darwich, del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la UAB; Maria Diaz González i César Fernández Sánchez, de l’IMB CNM CSIC; Lourdes Migura-Garcia, del Centre de Recerca en Sanitat Animal – Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA-CReSA); Sergi Montané i Sergi Rodríguez, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB UAB), i Carolina Liz Mascaró, estudiant del Màster de Màrqueting de la UAB.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigadora de l'IRTA-CReSA. lourdes.migura@irta.cat