Experiència i història del 1r curs bàsic de CMF del CReSA

Som Raquel Maeso i Lorena Còrdova, tècnics de laboratori i responsables del Servei de Citometria del CReSA. El passat mes de març vam impartir el primer curs bàsic de Citometria de Flux (CMF) al CReSA. La valoració del curs va ser molt positiva, i personalment ens sentim molt satisfetes, ja que mai ens vàrem imaginar, amb els inicis durs que van tenir que arribaríem a aquest punt.

Jo sóc Raquel, fa 8 anys que treballo al CReSA. Abans d’entrar en aquest centre de recerca, vaig estar treballant en diversos laboratoris de diagnòstic clínic. Vaig entrar com a tècnic de gestió de laboratoris en seguretat biològica de nivell 3 (NBS3) i per mi va ser un canvi radical, ja que mai havia vist res semblant: anava a treballar a la zona de biocontenció, ¡¡tot un món!!; Al poc temps d’entrar, vaig poder comprovar que en aquest centre es deixa participar de manera activa als tècnics i se’ls forma de manera continuada. A l’any i mig, em van oferir formar part de la Unitat de Citometría a banda del lloc que ja cobria. Per mi, la citometria ha suposat un esperó per a la meva millora continua i cercar una superació personal constant.

Jo sóc Lorena, porto treballant al CReSA des que vaig acabar els meus estudis com a tècnic superior de laboratori, fa ja 7 anys. Inicialment, em van contractar per ser el tècnic del grup de recerca de Influenza Porcina, però de mica en mica el CReSA m’ha anat formant i especialitzant cada vegada més en l’àrea d’immunologia, incloent l’especialització com a tècnic de citometria. A nivell personal, ha estat un dur esforç, ja que la immunologia és un món molt complex i requereix molta dedicació. Però puc dir que actualment estic realment contenta d’haver-me iniciat en aquesta història tan bonica com és la immuno i la citometria, ja que els resultats obtinguts són sempre molt gratificants i fascinants.

El començament d’aquesta història es remunta a l’any 2009 amb l’adquisició del citòmetre sorter FACSAria I. Després de diversos cursos de citometria, tant nacionals com internacionals, se’ns va posar a càrrec de la Unitat de Citometria del CReSA.

L’objectiu d’aquesta unitat és la de donar servei intern i extern a tot aquell investigador que vulgui realitzar anàlisis citomètric o separació cel·lular. Bé es pot dir que, de bell nou,  va ser una experiència d’aprenentatge mutu.

Un objectiu lateral, però no menys important, de la unitat es la d’impartir cursos bàsics de CMF al CReSA, perquè la gent que vingui al citòmetre conegui les seves aplicacions, i les seves mancances. Així que ens vam posar mans a l’obra!! El primer que férem va ser decidir quina estructura tindria el curs que resultara més eficient.

Un cop establert, ens vam repartir les matèries que explicaríem i vam començar a preparar els Power Points. Amb el curs organitzat, reservàrem la Sala d’Actes del centre cada dimecres, on s’impartiria el curs, per poder assajar… Als assaigs ens ho hem passat molt bé, no ens hem d’enganyar, van ser molt divertits… No obstant això, teníem un problema: com més assajàvem, més matèria volíem incloure en el curs! Així, ja que només era un curs bàsic, hem jerarquitzat les temàtiques, deixant-nos algunes en stand-by, per si la gent estigués interessada en fer-ne un d’avançat amb posterioritat.

Quan finalment va arribar el gran moment …. Quin nervis! I si ho fèiem malament? I si no cobríem les expectatives? Però alhora pensàvem: “hem dedicat tot el nostre esforç i il·lusió i això s’ha d’acabar reflectint. Quan es vagin els nervis, sortirà genial … “. I així va ser! Prova superada! Un cop vàrem començar a parlar, els nervis van anar desapareixent, veure com la gent prestava tanta atenció a alguna cosa que havia costat tanta feina, la veritat és que ens va reconfortar molt. El segon dia de teòrica ja va ser rodat… Semblàvem ja professionals! Jejejeje!

Les classes pràctiques van ser més individualitzades, més personals, ja que els grups eren de 4 ó 5 persones, i pels comentaris que ens feien, es notava que els havia resultat interessant.

I es va acabar! Per nosaltres dues, ha estat un gran pas. Creiem que, amb les respostes que es van recollir a través de les enquestes que repartirem al final del curs, ens podem sentir orgulloses d’haver fet una bona feina. També estem motivades, desitjant que la següent edició sigui encara millor i fins i tot tinguem possibilitat d’oferir un curs avançat de citometria.

Per a més informació sobre aquest Primer curs bàsic de Citometria de Flux, pots visitar [aquesta entrada] al web del CReSA.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat Tel. +34 93 467 40 40 Ext. 1788