El gos que no va perdre el nord en un món de bojos

En Tim es mirava atònit com la vaca Josefina, amb ulls desorbitats, espantada, fugia corrent cap a l’estable perquè havia vist un ratolí creuant l’era. Pel camí, pobreta, es va entrebancar i caure. Amb penes i treballs es va tornar a aixecar per entrar al seu amagatall. En Pep, el granger, també havia vist l’escena i trist, ja feia set anys que la munyia cada matí, va decidir que li havia arribat l’hora a la Josefina.

Primera detecció del virus del Nil Occidental en una au rapaç a Catalunya

Fa més de 10 anys que l’IRTA-CReSA duu a terme el diagnòstic i assessorament tècnic del programa de vigilància del Virus del Nil Occidental Catalunya com a encàrrec per part del DARP. Aquest programa es va iniciar amb l’objectiu de detectar precoçment la circulació del virus del Nil Occidental, virus que pot afectar a aus salvatges i èquids i és transmès per mosquits vectors a les persones.

Ens veiem a Barcelona en el proper Simposi Europeu de Gestió Sanitària Porcina

L’edició del proper Simposi Europeu de Gestió Sanitària Porcina es durà a terme a la ciutat de Barcelona els dies 9 i 11 de maig de 2018. El comitè organitzador està integrat per investigadors de la Facultat de Veterinària de l’IRTA-CReSA i la UAB

Serà la molècula de RNA mes petitona l’arma secreta per vèncer al virus de la pesta porcina africana?

Un estudi realitzat a l’IRTA-CReSA ha permès identificar els diferents nivells d’expressió de microRNAs porcins en una infecció experimental amb el virus de la pesta porcina africana (VPPA) en porcs. Els resultats permeten avançar en el coneixement de la interacció virus hoste així com identificar possibles dianes per al control d’aquesta important malaltia per a la qual, de moment, encara no hi ha una vacuna en el mercat.

Per què els isards tenen lleganyes?

La queratoconjuntivitis infecciosa és una malaltia ocular molt contagiosa que causa la inflamació de la còrnia i les mucoses de l’ull, generalment causada per Mycoplasma conjunctivae en els caprins (subfamilia Caprinae) salvatges i domèstics.

Global Virus Network, seguim treballant per vèncer els virus

Els passats dies 25 a 27 de Setembre 2017 va tenir lloc a Melbourne, Australia, la 9na trobada internacional de la Global Virus Network -GVN- (xarxa mundial de virus).

Aprovada la xarxa REARBOVIR per fer front a les malalties víriques transmeses per insectes

L’IRTA-CReSA forma part d’una nova xarxa, aprovada el passat 1-07-2017, liderada per l’Instituto de Quimica Médica (IQM) del CSIC i amb la participació de la Universidad de Alcalà,  la Universitat Pompeu Fabra, i l’ISGLOBAL. La Dr. Núria Busquets, del Subrograma de Malalties Exòtiques és la responsable del CReSA d’aquesta iniciativa finançada pel Ministerio de Economia, Industria y Competitividad en la convocatòria de Xarxes d’excel·lència (SAF 2016-81856-REDT). La reunió inicial del projecte tindrà lloc a Barcelona el proper Novembre.

Un petit gran avenç en la lluita contra la pesta porcina africana

La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia hemorràgica altament infecciosa que afecta porcs domèstics i senglars europeus, provocant enormes pèrdues econòmiques en els països afectats. La PPA és una malaltia de declaració obligatòria a l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) i està provocada pel Virus de la Pesta Porcina Africana (VPPA), virus de grans dimensions i complexitat contra el qual encara no hi ha tractament ni vacuna eficaç.

De cabres, ovelles i tuberculosi

La tuberculosi és una de les malalties amb les que treballem a l’IRTA-CReSA. Ho podem fer perquè disposem d’una unitat de biocontenció de nivell 3 que ens permet treballar directament amb els agents infecciosos que causen la tuberculosi de forma segura. Les zoonosis com aquesta, malalties que afecten a animals i a persones, són també un dels motius que donen sentit a l’existència d’un centre de recerca com el nostre.

Des dels microbis dels pollastres fins al nostre plat

Campylobacter és un dels principals responsables de les malalties diarreiques transmeses per aliments. La major part dels casos de diarrees estan associats al consum d’aliments, principalment carn d’aviram contaminada amb Campylobacter, de manera que aquest bacteri representa un problema de seguretat alimentària de primer ordre. A diferència de la Salmonella, el Campylobacter no forma part del vocabulari popular, ni apareix regularment en els mitjans de comunicació, tot i que sigui un dels patògens responsables del major nombre de casos de diarrees en els humans a la Unió Europea.