Setmana Resistències Antimicrobianes 2024 / III – Nutrició animal

L’ús d’antibiòtics al sector ramader és una pràctica estrictament regulada a Europa (i necessària) per tractar els animals en cas d’infecció bacteriana. L’objectiu global és reduir-ne la seva administració per minimitzar l’aparició de microorganismes resistents als antibiòtics que poden comportar un risc de salut pública.
Des del programa de Nutrició Animal – IRTA investiguem possibles alternatives als antibiòtics com a eina preventiva enfront a malalties. Entre les alternatives estudiades, hem treballat amb probiòtics, prebiòtics, enzims i extractes de plantes per avaluar la seva capacitat d’immunomodulació de l’animal com també els canvis que poden induir a la seva microbiota intestinal. El projectes Holofood i Immunofeed tenien per objectiu reduir la prevalença de Salmonella entèrica Typhimurium o Campylobacter jejuni en pollastres, contribuint a la millora de la seguretat alimentaria dels productes avícoles. Per altra banda, el projecte Kappa ha estudiat l’efecte d’extractes de plantes (flavonoids) que permeten reduir la incidència de Streptococcus suis en la fase de deslletament dels garrins, millorant-ne la seva salut i benestar.
A part dels additius, també investiguem el potencial immunomodulador de nous ingredients com el plasma animal, àcids grassos, farines d’insecte, bolets, etc., que permeten incrementar la resiliència dels animals a malalties (projectes GreenBlueCircle, Ateneaa, Fetal programing, Altemo, ThriveUpPigs , LonGilt, SowCaps…).