Setmana Resistències Antimicrobianes 2024 / VIII – Campylobacter

La resistència als antibiòtics és un problema de salut global creixent ja que disminueix l’efectivitat i el nombre de tractaments disponibles per a les infeccions bacterianes i en compromet la salut pública. A l’IRTA-CReSA estudiem bacteris zoonòtics com Campylobacter, especialment Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, per ser els principals agents causals de gastroenteritis transmesa per aliments. La principal font d’infecció és deguda a la manipulació incorrecta o al consum de carn d’au contaminada amb aquests bacteris. Un problema afegit és que la majoria de C. jejuni i C. coli són resistents a antibiòtics. Els nostres estudis estan enfocats a ampliar el coneixement de com Campylobacter colonitza els pollastres d’engreix per dissenyar mesures eficients de control a les granges, i amb això reduir la presència d’aquests bacteris a les aus i al producte final que arriba al consumidor. També estudiem les resistències a antibiòtics en soques de Campylobacter aïllades de pollastres d’engreix per avaluar el risc que pot suposar per al consumidor.
En el mateix context de resistència als antibiòtics, cal desenvolupar noves alternatives a aquests compostos. Una de les classes de molècules més prometedores són els pèptids antimicrobians. Per això, estem treballant amb un pèptid sintètic que ha demostrat ser actiu contra un ampli ventall de bacteris patògens humans, però la seva activitat no ha estat explorada contra patògens animals. Per tant, ens hem centrat a testar aquest pèptid contra bacteris patògens respiratoris de porcs i bacteris patògens intestinals d’aus. També estudiem l’impacte d’aquest compost antimicrobià en la microbiota comensal de l’hoste.