Conclusions de les jornades sobre grip organitzades per CReSA i SEV

Les I Jornades sobre zoonosis i malalties emergents van reunir el darrer mes de juny a un total de 118 professionals de la salut humana i veterinària, que van discutir múltiples aspectes del virus de la grip, tant en porcs i aus com en l’home.

A les jornades “Grip aviària i porcina: situació actual i perspectives de futur” (17-18 de juny 2010), reconeguts experts van donar resposta a moltes incògnites i dubtes plantejats sobre diversos aspectes relacionats amb el virus de la grip (immunologia, vigilància, patologia, epidemiologia i biologia molecular, entre d’altres).

Fernando Rodríguez (investigador del CReSA) i Esteban Domingo (president de la Societat Espanyola de Virologia, SEV) van conduir a Barcelona unes jornades que es van caracteritzar per l’excel·lent qualitat de les ponències i per l’interessant debat que es va generar a continuació. Una de les principals conclusions que es van extreure és la necessitat de que les institucions implicades en sanitat humana i veterinària treballin més conjuntament per crear col·laboracions i sinèrgies en els àmbits de la recerca, la vigilància i el control de la grip. També va quedar reflectida la preocupació dels participants per la manera en què algunes notícies científiques i de salut pública arriben a la societat, com ha estat el cas de la grip pandèmica. La SEV es va oferir per a posar en marxa una iniciativa encaminada a emetre missatges, únics i inequívocs, sobre temes concrets de la virologia que es consideri oportú discutir.

Les jornades van ser patrocinades per Laboratorios Syva, Pfizer, Gripovac-3 (Merial), Algenex, Sociedad Española de Virología, Thomson Reuters Drug News i Sociedad Española de Inmunología, amb el recolzament del Comissionat per a Universitats i Recerca del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya (ARCS2009).

A continuació, es mostra el programa de les jornades. Les ponències completes estan disponibles per als inscrits a les jornades en format pdf. Per a descarregar-les, necessitarà utilitzar el password enviat per l’organització al seu correu electrònic.

>>descarregar<< 

  • Evasión del sistema inmune y vías de transmisión de la gripe. Adolfo García-Sastre (Profesor Mount Sinai School of Medicine, New York)
  • Interacciones del virus de la influenza porcina con el sistema inmune: enseñanzas in vitro e in vivo. María Montoya González (Investigadora CReSA, Bellaterra)
  • Vigilancia veterinaria de la gripe. Concepción Gómez-Tejedor (Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino)
  • Vigilancia y control de la gripe en el sistema nacional de Salud humana. Pilar Pérez Breña (Investigadora Instituto de Salud Carlos III, Madrid)
  • Dinámica de la infección por el virus de la gripe en aves. Natàlia Majó Masferrer (Investigadora CReSA y Profesora UAB, Bellaterra)
  • Epidemiología de la gripe aviar y porcina. Jordi Casal Fàbrega (Investigador CReSA y Catedrático UAB, Bellaterra)
  • La pandemia de gripe A/H1N1 en Cataluña. Tomás Pumarola Suñé (Catedrático de Microbiología Universitat de Barcelona y Jefe de sección de Virología del Servicio de Microbiología del Hospital Clínic de Barcelona)
  • Biología molecular del virus de la gripe. ¿Qué lo hace tan especial?. Amelia Nieto Martín (Investigadora Centro Nacional de Biotecnología-CSIC, Madrid)
  • Consolidación de información biomédica y enfermedades emergentes. Álvaro Arjona Saz (Editor Jefe Thomson Reuters Drug News, Barcelona).

Taula rodona amb els ponents de las jornades

Taula rodona amb els ponents de las jornades

Descarregui’s el Llibre de les I Jornades sobre zoonosis i malalties emergents

Per veure la galeria de fotos: fotos

Per rebre un certificat d’assistència a les jornades: congresozoonosis2010@cresa.uab.cat

Per contactar amb el investigador promotor de les jornades:

Dr. Fernando Rodríguez González
Investigador del CReSA
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain
Correu electrònic: fernando.rodriguez@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 45 62
Fax: +34 93 581 44 90
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain

Per saber-ne més sobre la Societat Espanyola de Virologia (SEV): http://www.cbm.uam.es/sev/

¡Recomana aquesta pàgina!: