La ploma és la mostra ideal per la detecció precoç de virus d'influença en aus

Un estudi realitzat per investigadors del CReSA ha determinat que la polpa de la ploma és la mostra ideal per a detectar de forma precoç els casos d'influença d'alta patogenicitat en pollets infectats.

Des de ja fa uns anys, la grip aviària es considera com un dels principals problemes econòmics i sanitaris que afecta, no únicament al sector avícola, sinó també a la salut pública. És per això que una detecció ràpida de la infecció vírica en les aus és molt important per a poder dur a terme una contenció eficaç del brot. Això és especialment important en el cas dels subtipus H5 i H7 dels virus de grip aviària, els quals poden arribar a mutar, després de que passi successivament per diversos animals, a virus altament patògens.

Es va realitzar un estudi a la Unidad de Bioseguretat de Nivell 3 del CReSA amb pollets de quinze dies d'edat, infectats experimentalment amb el virus de la grip aviària altament patògena H7N1. En una primera fase, es varen recol·lectar mostres de sang, hisops cloacals i polpes de ploma dels pollets infectats. Amb aquest procediment es va avaluar l'eliminació del virus durant una infecció activa. Després de la mort dels pollets a causa de la infecció, es varen analitzar varies mostres per a determinar la persistència del virus a diferents temps post-mortem.

Els resultats obtinguts van demostrar clarament que la polpa de la ploma és la millor mostra per a detectar i aïllar l'agent víric de pollets infectats en fases primerenques de la infecció, a més d'emfatitzar la necessitat de la seva ràpida eliminació durant el brot de la malaltia.

Aquests resultats han estat publicats a la revista Journal of General Virology (Busquets N, Abad FX, Alba A, Dolz R, Allepuz A, Rivas R, Ramis A, Darji A, Majó N. Persistence of highly pathogenic avian influenza virus (H7N1) in infected chickens: feather as a suitable sample for diagnosis. J Gen Virol. 2010 Sep;91(Pt9):2307-13).

Per a consultar l’article complet: http://vir.sgmjournals.org

Per a contactar amb l’autora d’aquest article:

Dra. Núria Busquets
Investigadora del CReSA
Correu electrònic: nuria.busquets@cresa.uab.cat
Telèfon: +34   935814342
Fax: +34 935814490
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain

 

 

 

 

 

 

¡Recomana aquesta pàgina!: