El virus de la pesta porcina africana (vPPA) està en plena forma

Aquest va ser l'eix sobre el qual va girar el seminari que el Dr. José Manuel Sánchez-Vizcaíno va impartir el passat 18 de març a Bellaterra, a partir d'una visita programada al CReSA, en base a les circumstàncies epidemiològiques del vPPA a Àfrica, al Caucas i a la Federació Russa.

El Dr. Sánchez Vizcaíno es Catedràtic de l'Àrea de Sanitat Animal del Departament de Sanitat Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid. Les seves aportacions científiques en Pesta porcina africana han contribuït notablement en el diagnòstic i el control de la malaltia.

En el seminari titulat "La situació de la PPA a Europa i els seu futur", celebrat a la Facultat de Veterinària de la UAB, el Professor Sánchez-Vizcaíno va concloure que cada vegada hi ha més vPPA a Àfrica i que la probabilitat de que la malaltia es transformi en endèmica a la regió caucàsica, on el virus va entrar procedent d'Àfrica l'any 2007, és alta. Al mateix temps, això representa un risc d'introducció del virus a la Unió Europea, principalment degut a la infecció de la població salvatge de vectors de la malaltia (porcs senglars i paparres) i al gran volum de comerç d'animals i productes sense control.

Actualment, no existeix cap vacuna eficaç i el seu control es basa en un diagnòstic ràpid i en el sacrifici dels animals infectats. Amb el principal objectiu d'intentar obtenir una vacuna eficaç per a combatre la malaltia, el grup de recerca en PPA del CReSA, liderat pel Dr. Fernando Rodríguez, acaba d'iniciar un nou projecte d'investigació finançat pel MICINN (2011-2013). Es tracta del projecte anomenat "Caracterització dels mecanismes immunològics implicats en protecció enfront al virus de la pesta porcina africana (VPPA) i desenvolupament de vacunes contra el virus", coordinat entre el CReSA, la Universidad de Córdoba i el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO).


Per a contactar amb l’investigador principal en PPA del CReSA:
Dr. Fernando Rodríguez González
Investigador del CReSA
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain
Correu electrònic:fernando.rodriguez@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 45 62
Fax: +34 93 581 44 90

 

 

 

 

 

 

¡Recomana aquesta pàgina!: