Avaluació quantitativa de la probabilitat de que el virus de la llengua blava sobrevisqui a l'hivern: aplicació a Alemanya

El CReSA ha elaborat un model d’avaluació del risc estocàstic amb l’objectiu d’avaluar la probabilitat de que el virus de la llengua blava persisteixi després de l’hivern. Per a posar-ho en pràctica, es va aplicar a Alemanya entre el 2006 i el 2007.

Tot i que la transmissió del virus de la llengua blava (VLA) aparentment s’interromp durant l’hivern, els brots de llengua blava acostumen a reaparèixer en la següent temporada, és a dir, el virus és capaç de sobreviure a l’hivern. S’han proposat diferents mecanismes per a explicar aquest fenomen, però fins al moment, la importància relativa d’aquests no són clars. Amb l’objectiu d’avaluar la probabilitat de que el VLA persisteixi després de l’hivern a través dels vectors adults, els hostes (per mitjà d’una virèmia prolongada) o una combinació de tots dos, s’ha desenvolupat un model d’avaluació del risc estocàstic. També, afegir que el model permet l’avaluació per una banda del paper que juga el nombre residual de vectors presents durant l’hivern, i per altra banda, el paper que juguen els Culicoides que tenen un comportament endofílic, és a dir, que persisteixen dins de les granges. El model es va aplicar en un escenari real, en concret, a Alemanya entre el 2006 i el 2007.

Els resultats van mostrar que la presència de vectors actius durant l’hivern permetia la transmissió de la llengua blava durant aquest període, i que mentre que la transmissió es veia afavorida pel comportament endofílic d’alguns Culicoides, el seu efecte era limitat. Tot i que la transmissió de la llengua blava pels mecanismes estudiats era possible, la probabilitat semblava massa baixa per a explicar la reaparició de la malaltia que es va observar a Alemanya. Per tant, altres mecanismes que no van ser considerats en aquest treball semblen haver jugat un paper més determinant en la supervivència durant l’hivern del VLA en aquest país durant el 2006 i el 2007.

Els resultats de l’estudi han estat publicats recentment a: Napp S, Gubbins S, Calistri P, Allepuz A, Alba A, García-Bocanegra I, Giovannini A, Casal J. Quantitative assessment of the probability of bluetongue virus overwintering by horizontal transmission: application to Germany. Vet Res. 2011 Jan 11;42(1):4.

Per a consultar l’article complet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21314966

Per a contactar amb l’autor:
Sebastian Napp
Investigador
Email: sebastian.napp@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 935814557
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) España

 

 

 

 

 

 

¡Recomana aquesta pàgina!: