Més de 150 assistents en seminaris de formació del CReSA

El darrer mes de novembre, el CReSA va organitzar dos seminaris tècnics dirigit a veterinaris i a altres professionals interessats en conèixer les últimes novetats sobre la Febre del Nil Occidental i els casos que arriben al Servei de Suport d’Escorxadors del CReSA.

Els dos seminaris, inclosos al Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Agricultura,  Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), es van celebrar a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Zoonosis emergents: febre del virus del Nil Occidental

15 novembre 2011

El virus del Nil Occidental es transmet mitjançant mosquits i manté el seu cicle enzoòtic en aus salvatges, però esporàdicament es pot manifestar en forma epidèmica i afectar a èquids i persones. Els brots a Andalusia en èquids i en una persona al 2010 i en èquids al 2011 han provocat certa alarma a Espanya tant en sanitat animal com en salut pública.

Més de 90 professionals es van inscriure en aquest seminari, que va tenir com a objectius donar a conèixer la situació actual de la Febre del Nil Occidental arreu del món (i especialment a Espanya), aprofundir en la vigilància, el seguiment i el control vectorial d’aquesta malaltia a Catalunya, i revisar el seguiment que s’ha realitzat durant els recents brots de la Febre del Nil Occidental a Andalusia.

En una jornada moderada per Jordi Casal (CReSA/Dept. Sanitat i Anatomia Animals), es va comptar amb les següents ponències:

  • Febre del Nil Occidental: situació actual i plans de vigilància a Catalunya (Ana Alba, CReSA)
  • Control dels vectors transmissors de la Febre del Nil Occidental (Carles Aranda, Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat)
  • Situació, evolució i epidemiologia de la Febre del Nil Occidental a Andalusia (Manuel Fernández, Cap de Secció d’Epidemiologia, Junta d’Andalusia)

img1

Ponents. D’esquerra a dreta: Manuel Fernández, Ana Alba, Carles Aranda y Jordi Casal.

Els casos del Servei de Suport a Escorxadors (SESC) del CReSA

29 novembre 2011

Més de 60 professionals es van inscriure en aquesta jornada tècnica amb l’objectiu de discutir els casos més rellevants arribats al Servei de Suport a Escorxadors (SESC) del CReSA. El SESC es va crear mitjançant un conveni amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i dóna suport als veterinaris oficials d’escorxador en la seva responsabilitat sobre la destinació dels animals i de les carns. Durant el 2010 es van gestionar 190 consultes, de les quals 19 eren consultes telemàtiques i 171 corresponien a sol·licituds d’anàlisi laboratorial de mostres.

Aquest seminari va ser moderat per Joaquim Segalés (CReSA/Dept. Sanitat i Anatomia Animals), va comptar amb la participació de Alberto Marco (Dept. Sanitat i Anatomia Animals) i Sergio López (CReSA), i es van presentar les següents ponències:

- El Servei de Suport a Escorxadors (SESC) del CReSA (Enric Vidal, CReSA)

- Sessions interactives: casos arribats al SESC                                               

  • Sospites de cisticercosi (Alberto Allepuz, CReSA/Dept. Sanitat i Anatomia Animals)
  • Sospites de tuberculosi (Bernat Pérez, CReSA)
  • Altres casos interessants (Enric Vidal, CReSA)

img2

Taula rodona. D’esquerra a dreta: Alberto Allepuz, Bernat Pérez, Sergio López, Joaquim Segalés, Alberto Marco i Enric Vidal.

El PATT és un programa d’actuacions elaborat i proposat des de la Comissió Coordinadora de Transferència Tecnològica (CCTT) i és aprovat pel Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Les actuacions que inclou el PATT 2011 s'emmarquen tant en l'àmbit de la recerca com en el de la divulgació de coneixements i experiències.

Per saber-ne més sobre les accions formatives organitzades pel CReSA:

Elisabet Rodríguez González
Responsable de Comunicació (CReSA)
Correu electrònic: elisabet.rodriguez@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 45 64
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus UAB, 08193, Bellaterra (Barcelona)

Per saber-ne més sobre el SESC: http://www.cresa.es/cresa3/default.asp?mod=strmenu2041&idioma=ca

 
¡Recomana aquesta pàgina!: