Els mosquits a Catalunya poden transmetre noves malalties emergents? |
La resposta a aquesta pregunta és clau per a dissenyar les futures estratègies preventives i de control que evitin la introducció i disseminació de malalties emergents causades per virus al nostre país, com la Febre del Nil Occidental i la de Chikungunya. Aquesta pregunta pretén ser resolta per investigadors del CReSA gràcies a un ajut a la investigació concedida en la convocatòria RecerCaixa 2011. Mosquits i malalties emergentsEn molts països desenvolupats està augmentant la incidència de malalties emergents transmeses per mosquits. L’escalfament global, l’acceleració de la globalització i l’agilitat del transport entre països permeten exportar i importar fàcilment les malalties i els vectors que les transmeten. La Unió Europea ha patit brots i epidèmies, com la Febre del Nil Occidental (FNO) i la de Chikungunya (CHIK), que podrien introduir-se procedents de zones endèmiques a través d’aus migratòries i de viatgers virèmics.
Impacte del projecte sobre la societatEs tracta de dues malalties infeccioses emergents i reemergents que causen problemes de salut pública a nivell mundial. Els resultats del projecte són clau pel sistema de Salut Pública, ja que:
Així, es podrà saber si certes poblacions de mosquits poden ser competents o refractàries enfront a aquestes malalties i la seva sensibilitat a insecticides per a controlar-les en cas d’alarma. Grup de recerca del CReSAEl grup d'investigació d'Arbovirus i Artròpodes Vectors (ARTOPOVIR) del CReSA, liderat pel Dr. Nonito Pagès està format per entomòlegs, viròlegs, immunòlegs i tècnics de laboratori. El seu principal objectiu és l’estudi de les interaccions entre els vectors artròpodes de malalties infeccioses, el patogen que transmeten i els hostes. Programa d’ajuts RecerCaixaEl programa d'ajuts anual RecerCaixa està impulsat per la Obra Social de la Caixa i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i finança projectes de recerca desenvolupats per investigadors de les universitats i centres d'investigació de Catalunya. La convocatòria persegueix principalment dos objectius: impulsar la recerca científica d'excel·lència al nostre país i apropar la ciència a la societat. En la convocatòria d'aquest any s'han destinat 1.500.000€, s'han presentat 293 projectes i finalment han estat seleccionats i finançats 23. Per a contactar amb l’investigador principal del projecte: Dr Nonito Pagès Per saber-ne més sobre RecerCaixa: http://www.recercaixa.cat |