Els mosquits a Catalunya poden transmetre noves malalties emergents?

La resposta a aquesta pregunta és clau per a dissenyar les futures estratègies preventives i de control que evitin la introducció i disseminació de malalties emergents causades per virus al nostre país, com la Febre del Nil Occidental i la de Chikungunya. Aquesta pregunta pretén ser resolta per investigadors del CReSA gràcies a un ajut a la investigació concedida en la convocatòria RecerCaixa 2011.

Mosquits i malalties emergents

En molts països desenvolupats està augmentant la incidència de malalties emergents transmeses per mosquits. L’escalfament global, l’acceleració de la globalització i l’agilitat del transport entre països permeten exportar i importar fàcilment les malalties i els vectors que les transmeten. La Unió Europea ha patit brots i epidèmies, com la Febre del Nil Occidental (FNO) i la de Chikungunya (CHIK), que podrien introduir-se procedents de zones endèmiques a través d’aus migratòries i de viatgers virèmics.
Catalunya és una zona europea amb alt risc de sofrir la introducció d’aquestes malalties per:

  • elevat cens demogràfic
  • gran afluència de turisme
  • presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) i
  • presència de granes zones humides amb importants poblacions d’aus autòctones i migratòries.

Impacte del projecte sobre la societat

Es tracta de dues malalties infeccioses emergents i reemergents que causen problemes de salut pública a nivell mundial. Els resultats del projecte són clau pel sistema de Salut Pública, ja que:

  • permetran comprendre com la FNO y CHIK poden afectar a Catalunya
  • serviran perquè les autoritats competents en matèria de Sanitat, Medi Ambient i Turisme puguin dissenyar futures estratègies per evitar la introducció i posterior disseminació d’aquestes malalties emergents.

Així, es podrà saber si certes poblacions de mosquits poden ser competents o refractàries enfront a aquestes malalties i la seva sensibilitat a insecticides per a controlar-les en cas d’alarma.
Donada la repercussió del projecte sobre la ciutadania, s’ha programat una sèrie d’activitats divulgatives per a difondre els objectius del projecte i els seus resultats a l’administració pública i al públic general: conferències, reportatges en premsa, exposicions, accions web 2.0 i formació a estudiants.

Grup de recerca del CReSA

El grup d'investigació d'Arbovirus i Artròpodes Vectors (ARTOPOVIR) del CReSA, liderat pel Dr. Nonito Pagès està format per entomòlegs, viròlegs, immunòlegs i tècnics de laboratori. El seu principal objectiu és l’estudi de les interaccions entre els vectors artròpodes de malalties infeccioses, el patogen que transmeten i els hostes.
Actualment ja s'han establert col·laboracions amb la Generalitat de Catalunya per algunes d’aquestes malalties, com és el programa de vigilància entomològica i virològica de la FNO i la malaltia de la llengua blava. A més, el grup participa en xarxes d’intercanvi de coneixement europees (MedReoNet: http://medreonet.cirad.fr, Arbo-Zoonet: http://www.arbo-zoo.net i ENIVD: http://www.enivd.de) que estudien els agents causants d’algunes de les malalties infeccioses emergents i reemergents més importants a nivell mundial: virus FNO, virus CHIK i virus de la febre de la Vall del Rift.

Programa d’ajuts RecerCaixa

El programa d'ajuts anual RecerCaixa està impulsat per la Obra Social de la Caixa i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i finança projectes de recerca desenvolupats per investigadors de les universitats i centres d'investigació de Catalunya. La convocatòria persegueix principalment dos objectius: impulsar la recerca científica d'excel·lència al nostre país i apropar la ciència a la societat. En la convocatòria d'aquest any s'han destinat 1.500.000€, s'han presentat 293 projectes i finalment han estat seleccionats i finançats 23.

Per a contactar amb l’investigador principal del projecte:

Dr Nonito Pagès
Investigador responsable de la línea de recerca Arbovirus i Artròpodes Vectors
Correu electrònic: nitu.pages@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 43 42
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Barcelona) Spain

Per saber-ne més sobre RecerCaixa: http://www.recercaixa.cat

 
¡Recomana aquesta pàgina!: