El desconeixement desconcertant sobre Campylobacter

El primer dijous de novembre, CReSA va organitzar una jornada tècnica amb un grup de professionals involucrats en l'estudi sobre la zoonosi més important en la UE, la campilobacteriosis.

Les presentacions de la jornada “Campylobacter: de la granja a la taula. Situació actual i perspectives de futur” es van dirigir a professionals de la indústria del sector avícola i de la salut pública. Aquest bacteri és la causa més freqüent d’enteritis aguda transmesa per aliments, principalment carn de pollastre, superant a Salmonella.
 
A més de la Dra. Marta Cerdà, destacada investigadora d’IRTA-CReSA, es va comptar amb diverses institucions implicades en la lluita enfront aquesta zoonosi, com Nutreco Food Research Centre, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i la Food Standards Agency (FSA), ser convidades pel CReSA per presentar els darrers avenços en recerca i dades recents sobre Campylobacter. Tots ells van insistir que és un bacteri que ha de rebre més atenció i divulgació.

En realitat, el bacteri va posar en estat d'alerta a l'organització FSA, que, tal com defineix Francisco Javier Domínguez, el seu director veterinari adjunt i d'estratègia, és considerat com un dels problemes sanitaris més seriosos que té el Regne Unit. Algunes dades que corroboren la seva afirmació és que entre el 65% i el 86% de la carn de pollastre dels supermercats està contaminada per Campylobacter. Malgrat que ja s'ha comprovat que congelar l'aliment infectat és un mètode eficaç per reduir la presència del bacteri, únicament un 3% de la carn de pollastre que es ven són congelats, segons la UK Research and Innovation Strategy for Campylobacter in the food chain 2010-2015 (FSA).

D’altra banda, també s'ha abordat el tema de la bioseguretat, de la seva importància i de la necessitat d’implementar-la correctament, tant a nivell de granja com a nivell de les naus de pollastres dins de les granges. Per altra banda, és remarcable el fet que el nombre de casos declarats de campilobacteriosi en l’home és clarament inferior al real. Tal com afirma Mª Rosa Sala Farré, responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental (ASPCAT), els casos declarats són únicament “la punta de l’iceberg”.

La jornada, moderada pel Dr. Ignacio Badiola Sáiz, investigador de l’IRTA-CReSA, està inclosa al Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en què CReSA participa des del 2010. Es va celebrar a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Descarregui’s les presentacions de la jornada:

Documents d'interès:

Contacti amb la responsable de la investigació en Campylobacter en el CReSA:

Dra. Marta Cerdà Cuéllar
Investigadora responsable de la línei de recerca del CReSA en Infeccions zoonòtiques bacterianes i resistència a antimicrobians.
Correu electrònic: marta.cerda@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 44 94
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus de la UAB
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain

¡Recomana aquesta pàgina!: