Reunió institucional entre CReSA i CRESIB

Científics del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) i del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) es van reunir a Bellaterra per exposar temes d'investigació rellevants i contemplar possibilitats de cooperació entre ambdues institucions.

La reunió, coordinada a partir d'un primer acostament que ja hi va haver entre representants dels dos centres fa escassos mesos, va tenir aquesta vegada una aproximació més detallada sobre les possibilitats que ofereixen les infraestructures del CReSA i temes exploratoris de recerca. Els temes tractats van emfatitzar el concepte "Un sol món, una sola salut", que permet abordar de manera col·laborativa i integral la sanitat animal i la salut pública a escala mundial. Per això, l'enfocament de les diferents presentacions realitzades per científics d'ambdues institucions va estar molt relacionat amb la prevenció i el control de les malalties que tenen repercussions sobre la salut pública i/o animal fent èmfasi en la interfície entre humans i animals.

Per part del CReSA, es van exposar les línies de recerca i els últims avenços en arbovirus i vectors artròpodes (Nonito Pagès), en influença aviària (Natàlia Majó), en zoonosi bacterianes i resistència a antibiòtics (Ignacio Badiola) i en epidemiologia veterinària i anàlisi de risc (Sebastian Napp). Per part del CRESIB, van estar presents Eva Casamitjana (coordinadora científica), Antonio Plasencia (director tècnic) i Silvie Huyben (investigadora), i es van abordar temes de gran actualitat com la relació entre mosquits, malària i microclima (Krijn Paaijmans), la resistència a antibiòtics i la seva relació amb l'alimentació i els animals (Joaquim Ruiz) i la leishmaniosi (Abert Picado). També van oferir una interessant exposició sobre el dispositiu de cooperació internacional del CRESIB en diferents parts del món.
Un altre dels aspectes clau tractats en la trobada va ser la importància de les infraestructures particulars de què disposa el CReSA, amb una Unitat de Bioseguretat de Nivell de 3 (NBS3) que permet realitzar estudis amb patògens de declaració obligatòria a l'Organització Mundial de Salut Animal (OIE) i agents infecciosos per a l'ésser humà. Krijn Paaijmans i Silvie Huyben van visitar aquesta unitat acompanyats de personal de gestió del centre.

La reunió va tenir lloc el passat 21 de novembre a les instal·lacions del CReSA.

Científics del CReSA i del CRESIB. D'esquerra a dreta (segona fila): Maria Montoya, Krijn Paaijmans, Joaquim Ruiz, Ignacio Badiola, Silvie Huyben, David Solanes, Albert Picado, Sebastian Napp, Xavier Abad i Nitu Pagès. D'esquerra a dreta (primera fila) : Natàlia Majó, Eva Casamitjana, Albert Bensaid, Joaquim Segalés, Núria Busquets, Anna Alba i Antonio Plasencia.

El CReSA, centre de referència en investigació únic a Catalunya

El CReSA és una fundació pública creada per la UAB i l’IRTA centrada en la investigació, el desenvolupament tecnològic, l’estudi i l’ensenyament de tots aquells aspectes relacionats amb la sanitat animal, en col·laboració amb altres institucions acadèmiques i de recerca i amb el sector privat. El CReSA treballa per a millorar la sanitat animal i la qualitat i la seguretat dels productes animals destinats al consum humà. Els equips d’investigadors desenvolupen la seva tasca a través de la cerca de vacunes innovadores i eficaces, l’estudi de l’epidemiologia, la resposta immunològica i els mecanismes patogènics, en valoren els riscs per a la salut humana i desenvolupen models d’infecció estandarditzats i tècniques diagnòstiques.

Situat en el Campus de la UAB, el CReSA compta amb unes instal·lacions tecnològicament avançades, amb dues àrees clarament diferenciades: laboratoris de bioseguretat de nivell 2 i unitat de biocontenció de nivell 3. En aquesta unitat, els sistemes de seguretat permeten a l’equip d'investigadors treballar amb els agents patògens inclosos a la llista de malalties de declaració obligatòria de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE).

Més sobre el CRESIB: http://www.cresib.cat

Per conèixer les possibilitats de col·laboracions i aliances estratègiques amb el CReSA:

Dr. Joaquim Segalés Coma
Director del CReSA
Correu electrònic: joaquim.segales@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 44 92
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus UAB       
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, Barcelona) Spain

¡Recomana aquesta pàgina!: