Guadalupe: obrint pas cap a un centre d’excel·lència en malalties transmeses per vectors i malalties emergents

El passat 1 de setembre a Guadalupe es va posar en marxa EPIGENESIS, un nou projecte europeu coordinat pel centre francès de recerca agronòmica per al desenvolupament  internacional (CIRAD), que compta amb  el CReSA com a soci. El projecte, que durarà 3 anys, té com a objectiu potenciar la capacitat de recerca sobre les malalties transmeses per vectors i les malalties emergents que tenen lloc al Carib.

Gràcies a la millora en la capacitat de recerca i en la transferència de coneixements per mitjà del concepte “una sola salut” (animal i humana), EPIGENESIS, que està finançat pel programa FP7-REGPOT de la Unió Europea, augmentarà la capacitat de predicció, supervisió i control de tals malalties.

La reunió inicial d’EPIGENESIS es va celebrar entre el 16 i el 18 de setembre al centre de recerca Duclos (Prise d’Eau, Petit-Bourg, Guadalupe), on es van ajuntar els socis del projecte provinents d’Europa, Guadalupe i altres llocs de les Índies Occidentals. La cerimònia d’apertura oficial es va realitzar durant el matí del 16 de setembre en presència dels representants de la Unió Europea, del programa INTERREG IV del Carib, de França, de la zona geogràfica del Carib, del municipi de Petit-Bourg, de la Xarxa de Salut Animal del Carib (CaribVET) i de les següents organitzacions de recerca col·laboradores: Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA, Espanya), Institut de Biologia Experimental Tecnològica (IBET, Portugal), Institut de Tecnologia Química i Biològica (ITQB, Portugal), Informació i Anàlisi Agrícola y Ramader (AviaGIS, Bèlgica), Escola d’Estudis Superiors en Salut Pública (França), Institut Nacional per a la Recerca Agronòmica (INRA, França), Institut Pasteur (França), hospitals universitaris, Agència Regional de Salut (ARS, Guadalupe) i Universitat de las Antilles i Guaiana Francesa.

File:CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1.jpg
Mosquit tigre, Aedes albopictus. James Gathany, CDC

En aquesta ocasió, es va inaugurar un nou edifici del CIRAD, cofinançat pel programa INTERREG IV del Carib. Aquest edifici permet acollir a un major número d’investigadors de les Índies Occidentals i d’Europa, de manera que es promou l’expansió local i internacional i, com a conseqüència, del projecte. Els següents dies es van dedicar a la programació de les activitats del projecte EPIGENESIS en col·laboració amb els socis europeus i caribenys.

L’objectiu essencial del projecte consisteix en crear al Carib un centre d’excel·lència en malalties transmeses per vectors i malalties emergents. Aquest centre col·laborarà estretament amb la CaribVET i les institucions europees sòcies amb la fi de millorar la integració en l’Espai Europeu d’Investigació (EEI). La iniciativa, amb el recolzament de les autoritats locals i del Fons de Cohesió de la UE, ajudarà a impulsar el desenvolupament de la gestió de riscos a la zona geogràfica, segons les estratègies d’especialització local intel·ligent que es duen a terme en l’actualitat.

Las malalties infeccioses emergents causades per vectors artròpodes o hostes vertebrats posen en perill la salut humana i animal a tot el món. Així mateix, les situacions de canvi climàtic mundial (augment del número de viatges i del comerç, desastres naturals, canvi climàtic i social, etc.) afavoreixen el desenvolupament d’aquestes malalties, tal com passa especialment al Carib, on les malalties epidèmiques són prevalents.

Per tant, l’objectiu és prendre millors mesures preventives en els àmbits de sanitat animal, innocuïtat alimentaria i salut pública, vital en el Carib i Europa, mitjançant la millora de l’anticipació a les crisis sanitàries. Amb aquesta fi, s’utilitzaran programes de recerca dinàmics i es desenvoluparan estratègies de control innovadores.

Per contactar amb el responsable d’aquest projecte al CReSA:

Dr. Albert Bensaid
Coordinador del subprograma de recerca del CReSA en infeccions víriques transfrontereres
Tel.: +34 935814558
Fax: +34 935814490
Edifici CReSA. Campus de la UAB
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain

¡Recomana aquesta pàgina!: