El "mal de les vaques boges" es pot transmetre a altres espècies?

Un estudi publicat recentment per investigadors del CReSA, en col·laboració amb altres institucions, suggereix precaució en l'ús de proteïnes derivades de mamífers en l'elaboració de pinsos pel risc de transmissió d'aquesta malaltia a altres espècies, com els gossos o els conills.

L'encefalopatia espongiforme bovina (EEB), popularment coneguda com el "mal de les vaques boges", és una malaltia neurodegenerativa letal dels bovins, i forma part d'un grup de malalties conegudes com a encefalopaties espongiformes transmissibles (EET), causades per unes partícules proteiques anomenades prions.

El prió responsable de l’EEB mostra característiques úniques quan es compara amb altres prions. Una d’aquestes característiques és la capacitat que té d’infectar quasi tots els models d’animals en proves experimentals. A l’article prèviament publicat a The Journal of Neuroscience per aquest mateix grup de recerca, es va demostrar que els prions d’EEB no només eren capaços d’adaptar-se a noves espècies (gos i conill) sinó que mantenien les característiques de soca.

La notable capacitat d'adaptació d'alguns prions implica que qualsevol espècie portadora nova podria conduir al sorgiment de nous agents infecciosos amb potencial de transmissió desconegut. Per això, pel fet que la ingestió de pinsos contaminats per prions és una de les formes de transmissió de la malaltia, els resultats d'aquest estudi suggereixen que és necessària la precaució quan es consideri l'ús de qualsevol proteïna derivada de mamífers en l'elaboració de pinsos.

Lesions espongiformes en el cervell.

Aquest treball de recerca realitzat pel Dr. Enric Vidal, investigador del CReSA, compta amb la participació d'investigadors del Centro Nacional de Biotecnología (CNB)-CSIC i del Centro de Investigación en Sanidad Animal (CISA)-INIA, a Madrid, del Centro de Investigación Cooperativa en Biociencias (CICbioGUNE), a Bilbao, i del Departament de Medicina i Cirugía Animal de la UAB, a Barcelona, i s’ha publicat recentment a: Vidal E, Fernández-Borges N, Pintado B, Ordóñez M, Márquez M, Fondevila D, Eraña H, Torres JM, Pumarola M, Castilla J. Exploring the risks of a putative transmission of BSE to new species. Prion. 2013 Nov 1;7(6).

Descarregui’s l’article complet:  http://www.jneurosci.org/content/33/18/7778.long

Article relacionat: Vidal E, Fernández-Borges N, Pintado B, Ordóñez M, Márquez M, Fondevila D, Torres JM, Pumarola M, Castilla J. Bovine spongiform encephalopathy induces misfolding of alleged prion-resistant species cellular prion protein without altering its pathobiological features. J Neurosci. 2013 May 1;33(18):7778-86.

Noticia relacionada: ¿Los perros y los conejos pueden tener el mal de las “vacas locas”?

Més informació: Portal sobre BSE de l’OIE

Contacti amb l’investigador principal en malalties priòniques del CReSA:

Dr. Enric Vidal Barba
Investigador
Correu electrònic: enric.vidal@cresa.uab.cat
Telèfon: +34 93 581 45 26
Fax: +34 93 581 44 90
Edifici CReSA. Campus UAB
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain

 
¡Recomana aquesta pàgina!: