La nutrició, benestar i salut animal, els tres pilars de la investigació en sanitat animal

El passat mes de novembre, el CReSA va organitzar dues jornades tècniques dirigides a veterinaris i altres professionals interessats en conèixer els avenços en nutrició, salut i benestar animal a Catalunya, en l'àmbit dels sectors porcí i avícola.

Nutrició, salut i benestar animal: recerca aplicada que es fa en aus de producció a Catalunya

05 de novembre de 2014

Les presentacions de la jornada es van dirigir a professionals del sector avícola i de la salut pública. Van abordar la investigació aplicada en aus de producció que es realitza a Catalunya a través de tres vessants: Nutrició avícola i benestar animal; Salut animal; Nutrició i qualitat de la carn i de la canal.

El Dr. Borja Vilà, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va realitzar una ponència en la qual va relacionar el benestar animal segons el respecte a cinc llibertats bàsiques: absència de set, de fam, de dolor, de malalties, i de por i estrès. A més, va assenyalar la importància d'entendre la interacció entre el benestar animal i l'estrès amb la fisiologia del tracte intestinal.

D'altra banda, la Dra. Natàlia Majó, investigadora del CReSA i professora titular del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va presentar les principals investigacions relacionades amb malalties en aus de producció que es realitzen al CReSA. Va destacar els resultats obtinguts en els darrers anys en estudis sobre la influença aviària, la bronquitis infecciosa aviària, la malaltia de Gumboro o la campilobacteriosi. També ha assenyalat la importància de l'estudi de les malalties que poden ser zoonosis amb risc per a la salut humana. Finalment, va parlar sobre la importància de l'existència del pla de vigilància en influença aviària i el monitoratge regular d'aquesta infecció.

Finalment, el Dr. Enric Esteve, director del subprograma de benestar i nutrició animal en avicultura de l'IRTA, va assenyalar la importància de la dieta d'aus de producció i l'equilibri entre la composició, la quantitat i els efectes de l'engreix. D'altra banda, ha destacat també que l'àcid linoleic conjugat (CLA), en combinació amb els àcids grassos poliinsaturat (PUFA) i la vitamina E tenen efectes molt beneficiosos per a la qualitat de la carn i de la pell. També va comentar alguns aspectes sobre els estudis sobre el Síndrome de l'Os Negre i quines respostes s'estan trobant en les primeres investigacions sobre aquest tema.

Aquesta jornada va ser moderada pel Sr. Ramon Jové Miró, director del Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC).


 

 

 

Nutrició, salut i benestar animal: recerca aplicada que es fa en porcí a Catalunya

13 de novembre de 2014

Les ponències, que van abordar temes relacionats amb la investigació aplicada en l'àmbit porcí, s'han dirigit a professionals d'aquest sector i de la salut pública. Les presentacions es van dividir entre Nutrició i salut intestinal, Reptes de futur de la sanitat porcina i El benestar animal i els seus reptes.

El Dr. David Torrallardona, investigador de l'IRTA, va defensar que és fonamental maximitzar la salut intestinal i que aquesta estigui en equilibri, preservant la funció digestiva, la microbiota i la funció de barrera. L'equilibri de la salut intestinal és essencial sobretot durant les setmanes posteriors al deslletament. També ha posat èmfasi que una dieta “gut friendly” (es a dir, una dieta sana per a la flora intestinal) és fonamental per optimitzar el creixement, la funció i la salut del tracte digestiu.

El Dr. Joaquim Segalés, director del CReSA, ha respost a la qüestió "Què s'està fent i qui ho està fent?" En relació a la investigació en sanitat porcina. També va comentar les possibilitats de recerca existents tenint en compte les instal·lacions i els programes existents al CReSA. En aquest sentit, va presentar les diferents línies de treball existents al centre, posant èmfasi en dues patologies de gran interès sectorial. Una és el Virus de la Diarrea Epidèmica Porcina (conegut per les seves sigles en anglès, PEDV), la "estrella mediàtica" del moment degut a la seva difusió tant a Amèrica del Nord com a Europa, i el Virus de la Síndrome Respiratòria i Reproductiva Porcina (PRRSV), un virus que porta 30 anys a la població porcina i que segueix sent una de les principals preocupacions sanitàries de la producció porcina industrial.

En la ponència "El benestar animal i els seus reptes", el Dr. Antonio Velarde, director del subprograma de benestar animal de l'IRTA, la legislació en l'àmbit porcí va tenir un protagonisme destacat. Va defensar la importància d'integrar una guia més objectiva en la cadena de producció, la guia Welfare Quality. Aquesta guia té per finalitat desenvolupar un sistema d'avaluació, vàlid científicament, amb estratègies de millora i que considera el benestar animal de manera multifactorial. L'avaluació es realitza segons 12 criteris. També va assenyalar la importància de disposar de protocols que permetin identificar problemes, avaluar efectes d'estratègies de millora i certificar la cadena de producció. Es pretén que aquesta guia no sigui vista com una obligació, però sí com una oportunitat de negoci.

Aquesta jornada va ser moderada per Josep Gasa, catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UAB. 

Les dues jornades tècniques es van celebrar a la Facultat de Veterinària de la UAB i estan incloses en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en què CReSA participa des del 2010.

Descarregui’s les presentacions de la jornada:

Notícia relacionada: El desconeixement desconcertant sobre Campylobacter - Resum i ponències de la Jornada Tècnica "Campylobacter: de la granja a la taula. Situació actual i perspectives de futur", inclosa en el PATT 2014.

Per més informació, contacti amb:

Dr. Joaquim Segalés i Coma
Perfil en Buscador de Experts del CReSA
Director i Investigador del CReSA
joaquim.segales@cresa.uab.cat
(+34) 935814492

Dra. Natàlia Majó Masferrer
Perfil en Buscador de Experts del CReSA
Investigadora del CReSA
natalia.majo@cresa.uab.cat
(+34) 935814563

¡Recomana aquesta pàgina!: