L'IRTA-CReSA al congrés de l'Associació Espanyola de Bioseguretat (AEBioS).

Els propers dies 17 i 18 d’octubre tindrà lloc el 3er congrés de la Asociación Española de Bioseguridad (AEBioS) en Bilbao. En un gran marc, l’edifici Bizkaia Aretoa, a la riba de la ria i amb la vista posada en el museu Guggenheim, que està a tocar, els assistents, professionals en el camp de la bioseguretat, biocontenció, i bioprotecció tant en instal·lacions governamentals, universitats, centres de recerca, hospitals i empreses privades discutiran experiències i bescanviaran coneixements durant 1 dia i mig amb un calendari ben dens de ponències interessants i algunes de candent actualitat. Per més informació es pot anar a www.aebios2016.info.

Així, entre altres es parlarà de la vida d’una unitat d’alta seguretat biològica, des del seu origen o disseny en mans d’un arquitecte, a la seva construcció, el seu ús per part dels usuaris, el seu exigent manteniment (24 hores dies 365 dies l’any) per part de responsables de manteniment, i els protocols de bioseguretat que s’han adoptar.

Alguns dels ponents del congrés.

Altre sessió tindrà con fil conductor un suposat accident biològic i com es gestionen diferents aspectes del mateix; com es descontaminen les àrees, com s’inertitzen/es fan no infectius els residus, com es treu a la gent no afectada de la instal·lació, com es transporta de forma segura una persona afectada a un centre assistencial i finalment com s’expedeixen mostres de l’accident, material infecciós, de forma segura entre instal·lacions.

Una altra sessió, ambiciosa, examinarà la bioseguretat des de diferents facetes o sistemes o àmbits experimentals; així es parlarà de bioseguretat hospitalària, d’infectats amb patògens altament perillosos o transmissibles; de bioseguretat en aqüicultura; de bioseguretat en vegetals i finalment de bioseguretat en artròpodes, amb ponències curtes que cerquen deixar una estona final per una certa confrontació de idees i debat amb els assistents.

També es parlarà, i més amb la darrera alerta per Crimea Congo, de la relació entre bioseguretat i malalties emergents i re-emergents; una ponència sobre les errades comeses en l’episodi d’Ebola a Espanya; una segona sobre els desafiaments actuals de les malalties d’alta transmissibilitat i una tercera sobre la comunicació adequada de crisis en situacions ...de crisis.

I finalment la darrera sessió tractarà sobre la formació en bioseguretat, un tema cabdal per permetre un correcte desenvolupament de la mateixa per experts amb coneixements “equivalents”.  Així es parlarà de l’aplicació de la norma UNE-CWA 16335:2014; de la formació en bioseguretat en un campus universitari; de la acreditació dels professionals en bioseguretat a nivell internacional, i finalment de la formació 3.0, la formació a distància o elearning en aquest camp.

 

 

Amb aquest congrés finalitza la seva etapa com a President de la Associació en Xavier Abad, Gestor de Laboratoris NBS2/NBS3 i Oficial de Bioseguretat de l’IRTA-CReSA. El congres comptarà a més amb dos altres representants més de l’IRTA: en David Solanes que donarà una ponència sobre el maneig de vectors infectats amb patògens zoonòtics en condicions de biocontenció a CReSA i en Ricard Carbó, de Sant Carles de la Ràpita, que explicarà el disseny, construcció i posada en funcionament d’una unitat experimental de peixos per poder realitzar infeccions experimentals amb nodavirus de forma segura.

A més, i per primera vegada a Espanya i hostatjat per AEBioS es podrà fer l’examen de certificació en Gestió de Risc Biològic acreditat per IFBA en castellà, en una sala annexa durant el congrés.

Un congrés intens, que refermarà l’esperit de l’associació i els seus integrants en la millora de la bioseguretat a Espanya i a Catalunya. I aquí l’equip tècnic de IRTA, i de CReSA, té molt a aportar i explicar.

Per a contactar amb  l’oficial de bioseguretat de l’IRTA-CReSA:

Dr. Francesc Xavier Abad Morejón de Girón
Email: xavier.abad@irta.cat
Telèfon: +34 93 467 40 40
Campus UAB, Edifici CReSA s/n,  08193  Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain 

Sobre l'IRTA:

L’IRTA és un institut d'investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient i el canvi global, i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, a la provisió d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i a la millora del benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

cid:image002.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image004.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image006.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image008.jpg@01D05037.D5E89FC0 irtaldia

¡Recomana aquesta pàgina!: