Una prova serològica permet el seguiment de la tuberculosi en senglars en contacte amb bovins infectats

La tuberculosi és una malaltia zoonòtica causada per bacteris del complex Mycobacterium tuberculosis que afecta diverses espècies animals, inclòs l'ésser humà. En concret, la tuberculosi a la fauna silvestre és un problema emergent a Europa i es considera la principal causa de fracàs dels programes d'eradicació de la malaltia en el boví. A Espanya, el senglar és el principal reservori silvestre de la tuberculosi.

Cries de porc senglar. Imatge: Petr Kratochvil..

En un article publicat a la revista Transboundary and Emerging Diseases, investigadors de l'IRTA-CReSA, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona del Servei d’Ecopatologia de  Fauna Salvatge (SEFaS), ​​han estudiat durant 7 anys la tuberculosi en una població de senglars del Parc Natural dels Ports de Tortosa- Beseit (Tarragona) que ha estat en contacte amb un ramat de braus de lídia infectats. A tal efecte, els investigadors han desenvolupat una prova serològica que detecta anticossos enfront de la tuberculosi en mostres de sèrum de diverses espècies, inclòs el senglar.

Transbound Emerg Dis. 2017 Feb;64(1):275-283. doi: 10.1111/tbed.12368. Serological Follow-up of Tuberculosis in a Wild Boar Population in Contact with Infected Cattle. Pérez de Val B, Napp S, Velarde R, Lavín S, Cervera Z, Singh M, Allepuz A, Mentaberre G.

Els resultats de l'estudi, dut a terme amb mostres obtingudes de 173 senglars, van evidenciar una alta afectació de tuberculosi en els senglars, ja que més d'un terç dels animals mostrejats van resultar positius (un total de 58). La majoria d'aquests casos es van confirmar postmortem per presència de lesions tuberculoses en diferents òrgans. Així amb tot, els investigadors van observar un descens de la positivitat dels senglars després del buit sanitari de l'explotació de  braus amb la qual estaven en contacte.

El barranc de Lloret. Foto: Joan Mestre Querol.

Aquest estudi destaca l'interès del desenvolupament de mètodes per al control i el seguiment de la tuberculosi en animals silvestres i contribueix al coneixement de les interaccions i la transmissió de malalties entre aquests i animals domèstics.

Per a contactar amb l’investigadors de l’IRTA-CReSA responsable de Tuberculosi:

Dr. Bernat Pérez de Val                                             
Email: bernat.perez@irta.cat 
Telèfon: +34 93 467 40 40
Campus UAB, Edifici CReSA s/n,  08193  Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain 

Sobre l'IRTA:

L’IRTA és un institut d'investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient i el canvi global, i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola, a la provisió d’aliments sans i de qualitat per als consumidors i a la millora del benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

cid:image002.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image004.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image006.jpg@01D05037.D5E89FC0  cid:image008.jpg@01D05037.D5E89FC0 irtaldia

¡Recomana aquesta pàgina!: