La fauna salvatge i la resistència als antibiòtics, al Telenotícies de TV3

El passat diumenge 24 de novembre el Telenotícies migdia del cap de setmana de TV3 va dedicar una peça informativa a un estudi recent elaborat per un equip de recerca de l’IRTA-CReSA, la UAB i el Centre de Fauna de Torreferrussa. 

Com pot ser que un animal salvatge tingui bacteris resistents al seu organisme si mai ha près cap antibiòtic? Al Centre de Fauna de Torreferrusa arriben animals salvatges de moltes espècies diferents. A banda de fer-los les cures necessàries abans d’alliberar-los, els veterinaris els recullen mostres intestinals. Des de fa uns deu anys, però, els resultats de les anàlisis han estat alarmants.

El veterinari de fauna salvatge Rafa Molina apunta que “la fauna salvatge ens està avisant de tot aquest mal ús dels antibiòtics que hem anat fent durant anys”.  El fet de trobar cada vegada més quantitat de bacteris resistents en aquests animals salvatges va ser molt sorprenent pels científics i això ha fet que se centrin a realitzar estudis cada vegada més específics. El que estan veient és que, efectivament, la fauna salvatge pateix els efectes de la nostra activitat també a escala microbiana.

Aixó ho va destacar també la investigadora de l’IRTA-CReSA experta en resistències antimicrobiana i coautora de l’estudi, Lourdes Migura, remarcant el concepte d’una sola salut o One Health. “La salut humana, la veterinària i la del medi ambient han de treballar en una mateixa direcció, ja que el problema de les resistències als antibiòtics ens afecta a tots”, explicava la microbiòloga.

Les conseqüències de cara al futur podrien ser greus perquè algunes malalties que ara encara podem tractar amb antibiòtics, potser seran incurables degut a les resistències. Laila Darwich, Professora de la Unitat de Malalties Infeccioses i Epidemiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora de l’IRTA-CReSA, va remarcar que “cal realitzar diagnòstics més específics per saber quin és el millor tractament, tant en els pacients humans com en les granges d’animals”. La veterinària va destacar que aquests bacteris resistents que no podem eliminar i les mateixes restes dels antibiòtics estan circulant pel medi ambient a través de les aigües residuals que van a parar als rius.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa Sanitat Animal IRTA. marina.torres@irta.cat