La línia de prions rep la visita de personal de l’ASPCAT a les instal·lacions d’alta contenció biològica de l’IRTA-CReSA

El passat 13 d febrer de 2025 el Xavier Martínez i la Laia Vives del Servei de Veterinària de la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’Agència de Salut pública de Catalunya (ASCPAT) del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya van visitar les instal·lacions d’alta contenció biològica de l’IRTA-CReSA. En concret van poder presenciar les activitats dutes a terme al laboratori PRIOCAT, laboratori de referència de Catalunya en Malalties priòniques animals.
Des de l’any 2001 el PRIOCAT participa, per encàrrec del departament de salut i també del DARPA en el programa d’erradicació de les malalties priòniques animals o Encefalopaties espongiformes transmissible (EETs). Durant al visita el representants de l’ASPCAT van poder testimoniar el circuit d’entrada i processat de mostres d’encèfals de remugants del programa de vigilància de les EETS així com la realització de la tècnica de diagnòstic de malalties priòniques per ELISA duta a terme per Samanta Giler, tècnic responsable del laboratori PRIOCAT .
Addicionalment es van estar comentant l’avença dels diferents projectes de recerca en marxa, com el ZOOPRION (PID2021-122201OB-C22) finançat per l’AEI/MICINN i també van poder observar la realització de la RT-QuIC una nova tècnica ultrasensible de detecció de prions posada a punt en el marc del projecte INTERREG POCTEFA NEUROCOOP (EFA 031/01). El Dr. Enric Vidal, investigador principal de la línia de recerca en malalties priòniques la va posar a disposició del departament.

Xavier Martinez (ASPCAT), Enric Vidal (IRTA-CReSA) i Laia Vives (ASPCAT).
El proyecto NEURO-COOP ha sido cofinanciado al 65% por la Unión Europea a través del Programa Interreg VI-A España-Francia-Andorra (POCTEFA 2021-2027). El objetivo del POCTEFA es reforzar la integración económica y social de la zona fronteriza España-Francia-Andorra. Le projet NEURO-COOP a été cofinancé à 65% par l’Union européenne à travers le programme Interreg VI-A Espagne-France-Andorre (POCTEFA 2021-2027). L’objectif du POCTEFA est de renforcer l’intégration économique et sociale de la zone frontalière Espagne-France-Andorre.