Claus per reconèixer els signes clínics i les troballes patològiques de les infeccions per circovirus porcí tipus 2

Salvador Oliver-Ferrando, estudiant de postgrau del CReSA, juntament amb la Dra. Marina Sibila, investigadora del CReSA, i el Dr. Joaquim Segalés, director del centre esmentat, són els autors de l’article de revisió “Signes clínics i troballes patòlogiques de les infeccions per PCV2, Com reconèixer-los?, publicat a la  revista Suis.

En aquest article es fa un breu recorregut per la història del circovirus porcí tipus 2 (en anglès, porcine circovirus type 2, PCV2), passant per les característiques clíniques i patològiques associades a la infecció per PCV2, així com pel paper que exerceix la forma subclínica. Totes aquestes característiques han anat evolucionant des que es va aïllar per primera vegada el PCV2, a partir de porcs afectats per la síndrome d´aprimament multisistèmic post deslletament (SDMP, en anglès, postweaning multisystemic wasting syndrome, PMWS).

Tabla_PCV2_cat

Principals signes clínics i lesions associades a PCV2 (PCVD).
Font: Salvador Oliver-Ferrando

La principal finalitat d’aquest article és la actualització de les dades sobre els signes clínics i les patologies causades per la infecció de PCV2, així com el seu diagnòstic.

Aquest virus està involucrat en una sèrie de patologies, que actualment es coneixen com malalties associades a circovirus porcí tipus 2 (en anglès, porcine circovirus diseases, PCVD), com ara la infecció subclínica (IS-PCV2), la sistèmica (ES-PCV2, relacionada amb la síndrome d’aprimament multisistèmic post deslletament (PMWS)), la reproductiva (ER-PCV2) i la síndrome de dermatitis i nefropatia porcina (SDNP).

L’article també destaca la importància del diagnòstic d’aquestes malalties i la necessitat aprofundir en la valoració de les infeccions per PCV2 més enllà de la detecció de l’agent o d’animals seropositius. El diagnòstic de les malalties associades a PCV2 ha d’estar basat en tres criteris bàsics: presència de signes clínics, presència de lesions compatibles amb PCVD i detecció del virus dins d’aquestes lesions.

  • Signos clínicos y hallazgos patológicos de las infecciones por PCV2, ¿cómo reconocerlos? Oliver-Ferrando S., Sibila M., Segalés J. Suis, Nº 107, 2014, págs. 14-20. ISSN 1699-7867. | Per veure l’article complet [Disponible només en castellà]|

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: