Nanopartícules de plata per millorar l’efecte antimicrobià dels antibiòtics

Els bacteris resistents als antibiòtics són un greu risc per a la salut, tant en la medicina humana com en veterinària.  A l’IRTA-CReSA es va realitzar un estudi amb l’objectiu d’avaluar els efectes antibacterians de combinacions de nanopartícules de plata amb antibiòtics contra patògens veterinaris resistents als antibiòtics. Aquest estudi és el resultat de l’estada de Monica Smekalova, de la Universitat d’Olomuc (República Txeca) a l’IRTA-CReSA.

La Dra. Virginia Aragón (esq) amb Monika Smekalova (dreta).

La Dra. Virginia Aragón (esq) amb Monika Smekalova (dreta).

 

Es van assajar diferents combinacions i es va classificar l’activitat antibacteriana de cadascuna com a:

  • Sinèrgica
  • Additiva (només la suma dels efectes separats dels medicaments)
  • Indiferent (sense efecte)
  • Antagonista

De les diferents combinacions provades, 7 van resultar ser sinèrgiques, 17 additives i 16 indiferents. Cap de les combinacions provades va mostrar un efecte antagonista. La majoria dels efectes sinèrgics es van observar amb les combinacions de nanopartícules de plata juntament amb gentamicina, però el major augment de l’activitat antibacteriana es va trobar amb la combinació de les nanopartícules amb penicil·lina G contra Actinobacillus pleuropneumoniae un important patògen respiratori dels porcs. També cal destacar que A. pleuropneumoniae i Pasteurella multocida originalment resistent a l’amoxicil·lina, gentamicina i colistina van resultar sensibles a aquests antibiòtics quan es van combinar amb les nanopartícules de plata.

Nanopartícules de plata.

Nanopartícules de plata.

 

L’estudi mostra que les nanopartícules de plata tenen un interessant potencial com adjuvants per a millorar el tractament de malalties bacterianes.

L’estudi s’ha publicat a la revista científica Veterinary Journal:

Vet J. 2016. 209:174-9. doi: 10.1016/j.tvjl.2015.10.032. Enhanced antibacterial effect of antibiotics in combination with silver nanoparticles against animal pathogens. Smekalova M, Aragon V, Panacek A, Prucek R, Zboril R, Kvitek L

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: