Truc, tracte o salmonel·losi?

Fa unes setmanes, i aprofitant que s’acostava finals d’octubre, quan arreu del planeta se celebren diferents festes relacionades amb castanyes, carabasses, fantasmes i demés, diversos mitjans nord-americans es van fer ressò d’una notícia: el CDC havia recomanat als qui tenen gallines a casa no disfressar-les la nit de Halloween.

Aquest setmana, en canvi, la institució nord-americana puntualitzava amb una nota de premsa que la informació apareguda als mitjans era errònia. Allò que volia el CDC era únicament recordar les mesures d’higiene que cal adoptar quan es crien gallines ponedores a casa, i especialment quan aquestes gallines es tracten com si fossin animals de companyia (sembla que és una pràctica de moda als EEUU). I és que segons l’últim informe sobre les zoonosis a la Unió Europea l’any 2016, quasi 100.000 persones van estar afectades per salmonel·losi, per tant no està de més recordar el que podem fer per evitar-ho.

Salmonella, un vell conegut

La salmonel·losi és una zoonosi causada pel bacteri Salmonella, que es troba de forma comuna al tracte intestinal d’aus i mamífers sans. El risc d’infecció en humans està associat amb el consum d’aliments contaminats. Els símptomes més comuns d’una salmonel·losi poden aparèixer entre les 6 i les 72 hores de la ingesta i generalment son febre, diarrea, vòmits i dolor abdominal. Tot i que en adults sans generalment no requereix hospitalització i el període de recuperació és de 4-7 dies, en nens menors de 5 anys, gent gran i persones amb el sistema immune compromès, la salmonel·losi pot causar símptomes més greus i fins i tot posar en risc la vida.

Amb el nom de Salmonella englobem un conjunt de serovarietats, algunes de les quals poden produir la malaltia en humans. Les serovarietats aïllades en major nombre als brots de salmonel·losi humana durant l’any 2016 foren (en ordre decreixent) Salmonella enterica serovar Enteritidis, Typhimurium, Typhimurium monofàsica, Infantis i Derby. Els aliments on més freqüentment s’aïlla Salmonella són els ous i derivats i la carn de pollastre, porc i vedella. A més, no tots els serotips es troben d’igual forma als aliments, sinó que hi ha una certa relació. Salmonella Enteritidis està associada amb gallines ponedores i carn de pollastre; Salmonella Typhimurium està relacionada amb la carn de porc i vedella, i en menor mesura amb el pollastre; i finalment les varietats monofàsiques de Salmonella Typhimurium es troben força relacionades amb la carn de porc i el contacte amb aquests animals.

Imatge: Anathea Utley

Com evitar la salmonel·losi a casa nostra?

Per tal d’evitar la salmonel·losi, es recomana cuinar completament els ous i la carn abans de consumir-los, no deixar a temperatura ambient més de dues hores el menjar elaborat amb ous, i finalment rentar bé les mans, superfícies i estris en contacte amb aquests aliments.  D’altra banda, fent referència a les recomanacions de la CDC per a aquells que decideixen criar les seves pròpies gallines a casa, es recomana seguir una sèrie de pautes específiques per minimitzar el risc de contreure salmonel·losi. L’aviram pot tenir bacteris de Salmonella al plomatge, a les potes i a les femtes, per tant cal rentar les mans amb aigua i sabó sempre que es manipulen les gallines i els estris en contacte, i utilitzar sabates i roba específica per treballar on estan allotjades les aus. Es recomana que aquestes gallines no tinguin accés a l’interior de casa (concretament a llocs on es cuina i menja), i que s’eviti el contacte de les aus amb la boca o la cara, el que implica no fer-los carantoines i en cas de vestir o disfressar les gallines perquè s’acosta alguna data especial, rentar després els teixits amb aigua calenta. No obstant això, no cal tenir por: els ous d’aquestes gallines poden ser consumits sense problemes, sempre que es mantinguin nets els galliners, es recullin els ous freqüentment, es rebutgen els ous trencats, es netegen els ous bruts amb paper o un raspall (mai s’han de rentar amb aigua), es mantinguin refrigerats, i es cuinin completament abans de menjar-los.

Com s’ho fa la indústria?

Ara que s’ha parlat d’allò que es pot fer com a consumidors, cal saber que la Unió Europea ha adoptat una sèrie de mesures durant els últims anys que han aconseguit reduir els casos de salmonel·losi en humans a menys de la meitat. Aquestes mesures s’han englobat en els anomenats Plans de Control Nacionals, que consisteixen en combinar mesures estrictes de bioseguretat i higiene a granja i indústria agroalimentària amb altres mesures addicionals com vacunar els animals front a Salmonella. Totes aquestes actuacions tenen com a objectiu, entre d’altres, reduir la prevalença de Salmonella a nivell de producció animal en gallines ponedores, aus reproductores, porcs o galls d’indi, per tal de reduir el risc que els bacteris puguin entrar a la cadena alimentària.

Així doncs, tant les autoritats com la indústria actuen per garantir la màxima seguretat dels aliments que arriben a tendes, mercats, carnisseries i demés, però també es poden complementar aquelles mesures amb una bona higiene a casa (fins i tot quan es crien les pròpies gallines) a fi de mantenir la Salmonella ben lluny dels nostres àpats.

Quina relació té el nostre centre amb la Salmonella?

Al CReSA treballem en el desenvolupament de vacunes front a Salmonella. Concretament, l’objectiu del meu projecte de Doctorat Industrial és desenvolupar una vacuna segura i eficaç per administrar a gallines ponedores i reproductores i protegir-les de la infecció amb el bacteri Salmonella, i així aconseguir que els productes derivats d’aquests animals siguin segurs per a tots els consumidors.

Imatge de portada:  Jerry Smith.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post: