Un nou actor en el trencaclosques de la tuberculosi?
Les eines de seqüenciació massiva han permès relacionar un cas de tuberculosi generalitzada en una guineu causada pel bacteri Mycobacterium caprae amb brots de tuberculosi en animals domèstics. Es tracta del primer cas de tuberculosi per aquest bacteri detectat en una guineu a la Península Ibèrica.
Malgrat és força conegut que d’entre els carnívors silvestres, els teixons poden patir tuberculosi i transmetre la infecció a altres espècies animals, en els darrers anys s’han reportat un degoteig de casos de tuberculosi en guineus a Europa. Ara, a Catalunya, gràcies a les noves eines de seqüenciació massiva (seqüenciació completa del genoma dels bacteris), hem pogut vincular un cas de tuberculosi generalitzada en una guineu causada pel bacteri Mycobacterium caprae amb un brot de tuberculosi en una explotació bovina del mateix municipi. A més, les dades també suggereixen una relació amb altres dos brots de tuberculosi en cabrum.
La guineu va ser trobada cega i molt prima. Seguidament es va enviar al Centre de Fauna de Vallcalent i després d’una avaluació clínica, es va sacrificar l’animal que es va remetre al Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la Universitat Autònoma de Barcelona per practicar-li la necròpsia en la que es van observar lesions generalitzades de tuberculosi que posteriorment van ser confirmades per histopatologia juntament amb una coinfecció amb el virus del Brom. Posteriorment les mostres es van traslladar a la Unitat d’Alta Biocontenció de de l’IRTA–CReSA on es va realitzar el cultiu microbiològic i es va aïllar el bacteri Mycobacterium caprae.
En col·laboració amb els Serveis Nacionals Veterinaris del Departament d’Agricultura dels EUA (NVLS-USDA), es va realitzar un estudi de seqüenciació completa del genoma d’aquest M. caprae aïllat en la guineu que es va analitzar conjuntament amb altres genomes aïllats de M. caprae en animals domèstics i silvestres de Catalunya. Els resultats van evidenciar una estreta proximitat filogenètica dels aïllats de M. caprae de la guineu amb els obtinguts d’una explotació bovina del mateix municipi uns mesos abans, indicant una transmissió per contacte directe o indirecte entre els animals de la granja i la guineu. L’anàlisi també van identificar proximitat, encara que en menor mesura, amb els aïllats en dues explotacions de cabrum que podrien estar indirectament relacionades amb el brot.
Aquest estudi, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el programa Interreg-POCTEFA (EFA357/19/INNOTUB) i els FEDER, s’ha publicat recentment a la revista científica BMC Veterinary Research.
Aquests resultats posen de relleu la utilitat d’una bona sistemàtica de vigilància passiva en fauna silvestre així com la necessitat de tenir en compte la tuberculosi en el diagnòstic diferencial en les guineus amb un condició corporal pobra i la possibilitat d’incloure aquesta espècie en les campanyes de vigilància activa de la tuberculosi en la fauna silvestre.
Referència de l’article:
Bernat Pérez de Val, Claudia Perea, Josep Estruch, Carlos Solano-Manrique, Carles Riera, Albert Sanz, Enric Vidal, Roser Velarde. Generalized tuberculosis due to Mycobacterium caprae in a red fox phylogenetically related to livestock breakdowns. BMC Vet Res 18, 352 (2022). https://doi.org/10.1186/s12917-022-03454-7