Un cas zoonotic de tuberculosi poliresistent a antimicrobians
Un estudi publicat a la revista Emerging Infectious Disases ha demostrat que un cas de tuberculosi causada per Mycobacterium bovis en una persona estava relacionat amb un ramat de petits remugants. En concret, es va aïllar la mateixa soca bacteriana en les ovelles i pacient.
Els estudis de seqüenciació completa del genoma dels micobacteris causants de la tuberculosi van posar de relleu que el pacient, que era propietari del ramat, podria haver-se infectat a partir dels animals. A més a més, els estudis de resistència a antimicrobians van demostrar que les soques, tant en ovelles com en el pacient, eren resistents a 3 fàrmacs antituberculosos, fet que en dificulta el tractament de forma significativa. Per altre banda, en un estudi retrospectiu complementari, es va poder identificar que bovins de la mateixa comarca s’havien infectat, més d’una dècada abans, amb una soca de M. bovis relacionada i també resistent a dos d’aquests tres fàrmacs. Aquesta troballa, fa palesa la necessitat d’estudiar si existeix circulació de soques resistents a antibiòtics, com a mínim, en l’àrea de brot.
La tuberculosi animal es considera una zoonosi ocupacional, és a dir, es una malaltia dels animals que pot afectar a les persones, principalment en entorns laborals en les que es produeix un contacte directe entre persones i animals, com és el cas d ela ramaderia. El fet que puguin estar circulant soques bacterianes amb resistències a antimicrobians es important en termes de salut pública ja que en cas d’infecció, el tractament es molt més complex.
Aquest estudi posa de relleu la necessitat d’impulsar una estratègia One Health (una sola salut) en el control de la tuberculosi. Això implica potenciar una major coordinació i cooperació entre les autoritats i laboratoris de salut pública i sanitat animal per estudiar aquest casos. L’estudi també reforça la necessitat que en els casos de tuberculosi humana on el pacient tingui vinculació amb animals de producció, els estudis de contactes tinguin també en compte als animals.
L’estudi és fruit de la col·laboració de centres de recerca, universitats, hospitals i administracions públiques amb seus a Catalunya i Madrid. En concret hi han participat el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Centro de Vigilancia Sanitaria Veterinaria de la Universidad Complutense de Madrid (UCM), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Recerca Vall d’Hebron, el Instituto de Salud Carlos III, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Alguns dels grups de recerca involucrats en aquest estudi ja col·laboren en projectes de recerca en tuberculosi en petits remugants, com és el cas de l’IRTA-CReSA i VISAVET-UCM amb el projecte GoaTBfree (PID2019-105155RB-C31/C-32) o en xarxa transpirinenca per al control de la TB animal INNOTUB (EFA357/19) del programa INTERREG POCTEFA (co-finançat pel FEDER) de la que tant IRTA-CReSA com la UAB en són membres.
Aquest cas va ser presentat pel Dr. Bernat Pérez de Val (IRTA-CReSA) a les XXV Jornades Internacionals sobre TB celebrades els dies 15 i 16 de novembre de 2021 a Barcelona i organitzades per la fuiTB i la UITB.
Referència de l’article:
Bernat Pérez de Val, Beatriz Romero, María Teresa Tórtola, Laura Herrera León, Pilar Pozo, Irene Mercader, Jose Luís Sáez, Mariano Domingo, and Enric Vidal. Polyresistant Mycobacterium bovis Infection in Human and Sympatric Sheep, Spain, 2017–2018. Emerg Infect Dis. 2021;27(4):1241-1243. https://dx.doi.org/10.3201/eid2704.204467