De la granja a la taula, passant per l’escorxador

La sanitat animal és un problema per les persones! Certes malalties, conegudes com a zoonosis, poden afectar tant als animals com a les persones. Exemples d’aquestes malalties són la tuberculosi, la triquinosi o la cisticercosi, entre d’altres.

Per tal de garantir la màxima seguretat alimentaria per els consumidors s’han establert una serie de mesures per evitar que aquestes zoonosis puguin passar a les persones a través dels aliments d’origen animal. Una de les mesures clau és la inspecció veterinària als escorxadors: el serveis veterinaris oficials no només vetllen per que totes les operacions es duguin a terme en òptimes condicions d’higiene, sinó que inspeccionen els animals, abans i després del sacrifici, per evitar que animals afectats d’alguna malaltia, entre d’elles les zoonosis, puguin passar a la cadena alimentaria.

Com ajudem des del CReSA?

A part de les línies d’investigació sobre les diferents malalties zoonòtiques que es duen a terme al CReSA hem posat a disposició del Departament de Salut el Servei de suport a escorxadors: el SESC.

Canal de porc amb lesions tumorals.

Canal de porc amb lesions tumorals.

Des del SESC:

  • Es dóna suport telemàtic al diagnòstic de patologies als escorxadors
  • Es gestionen les anàlisis laboratorials quan són necessàries per establir un diagnòstic
  • És una eina de formació continuada pels inspectors veterinaris

Els casos més representatius del SESC es publiquen periòdicament al Blog de l’Historial de Consultes. Es tracta d’un fòrum de lliure accés on els inspectors veterinaris, i altres professionals interessats, poden familiaritzar-se amb les lesions i el seus diagnòstics diferencials. A més poden participar i discutir sobre els casos amb l’equip de patòlegs del SESC, format per investigadors del CReSA i personal de la Facultat de Veterinària de la UAB, especialment del Servei de Diagnòstic de Patologia veterinària, SDPV.

Una millor formació dels inspectors veterinaris es tradueix en més seguretat alimentària pels consumidors.

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Investigador de l'IRTA-CReSA. Laboratori PRIOCAT - SESC (Suport a Escorxadors) - Diagnòstic TBC. enric.vidal@irta.cat