Pesta Porcina Africana a Bèlgica. No ens atabalem!

Avui hem sopat amb la trista notícia del primer cas declarat de Pesta Porcina Africana en el Sud de Bèlgica. Fa tot just unes hores hem sabut que el virus causant d’aquesta malaltia, el virus de la Pesta Porcina Africana (VPPA), havia estat diagnosticat en dos senglars. A falta de noves dades, tot són especulacions. La més plausible de les explicacions sobre l’origen d’aquestes infeccions seria la infecció directa d’aquests animals per productes contaminats amb el virus procedents de zones infectades ( “una altra vegada l’home”). Qualsevol altra explicació obriria enormes interrogants incòmodes de contestar.
Tots aquells més grans de 40 anys tenim records més o menys vívids del que va suposar per al nostre país el flagell de la PPA, una malaltia de la qual només vam poder lliurar-nos després de 40 anys d’aferriçada lluita deixant un peatge que avui no ens podem tornar a permetre. Tot just 10 anys després d’haver estat eradicat de l’Europa continental, el VPPA va tornar a entrar a Europa a través de Geòrgia i des de llavors, hem estat incapaços d’aturar la seva progressió. Avui ens trobem amb un trist panorama: El VPPA és endèmic a l’Est d’Europa, ha estat diagnosticat ja en 9 països de la Unió Europea i recentment també a la Xina, on el virus s’expandeix a un ritme vertiginós, amenaçant la primera indústria porcina del món. Mentrestant, el VPPA campa al seu aire a l’Àfrica subsahariana sense que ningú li presti atenció i impedint que la indústria del porc propsperi com caldria.

Si be és  cert que l’amenaça de la PPA està molt més pròxima geogràficament que mai, no tots són males notícies. El sector porcí al nostre país ha evolucionat exponencialment en les últimes dècades fins a esdevenir un dels més forts i avançats del món i a dia d’avui, les mesures de bioseguretat implementades en les nostres granges són sens dubte la nostra millor aliada contra el VPPA.

Recentment vaig tenir el privilegi de compartir taula rodona sobre PPA amb el Dr. Klaus Depner en el context del congrés del ESPHM2018 recentment celebrat a Barcelona i organitzat per l’IRTA-CReSA. El títol de la seva xerrada: “És la PPA una malaltia provocada per l’home?” Resumeix molt bé les seves troballes. En contra de la creença general, la PPA NO és una malaltia ALTAMENT contagiosa, sobretot si es compara amb la pesta porcina clàssica o la febre aftosa, els virus de les quals es transmeten amb molta més facilitat. Per transmetre, el VPPA necessita contacte directe, evidències corroborades a les nostres pròpies instal·lacions del CReSA. La transmissió per l’aire, per exemple, és molt menys eficient que per als altres dos virus anteriorment citats.

Així doncs, amics, el millor que podem fer avui és assegurar-nos que els nostres animals no estiguin en contacte amb possible material contaminat. El concepte BIOSEGURETAT, que en ocasions no ha estat pres massa seriosament, és més necessari que mai. Si cal canviar-se 17 vegades de mono i usar 80 parells de guants al dia, no dubtin a fer-ho i si tenen dubtes, acudeixin a les autoritats competents. Nosaltres sempre podrem aportar el nostre granet de sorra i assessorar-los en el que estigui al nostre abast.

Finalment, un últim toc d’esperança. És cert que avui no hi ha vacuna, però si algú els diu que és impossible obtenir-la, no s’ho creguin. Es pot i esperem que no estigui molt llunyana. El que des d’aquí els demano és que tinguin sempre present que no hi ha vacuna (i no parlo només del VPPA) sense investigació i que no hi ha desenvolupament que es faci en dos dies. Fem força tots junts per aconseguir que en el futur, la gastada frase: “prevenir és curar”, sigui una realitat.

 

Podeu visitar el Blog de Suport a Escorxadors, el SESC, per familiaritzar-vos amb imatges de les lesions més tipiques de PPA i PPC.

Imatge portada: Richard Bartz. http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://www.otc-certified-store.com/women-s-health-medicine-europe.html http://www.otc-certified-store.com/mental-disorders-medicine-europe.html www.zp-pdl.com https://zp-pdl.com/fast-and-easy-payday-loans-online.php вебмани займонлайн займ наличнымизайм на кошелек

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Cap del Programa de Sanitat Animal. IRTA-CReSA. fernando.rodriguez@irta.cat