Efectes de la infecció experimental per M. microti en la salut i el diagnòstic de la tuberculosi en cabres

La tuberculosi (TB) és una malaltia infecciosa causada per bacteris del complex Mycobacterium tuberculosis (CMTB). M. bovis, M. caprae i M. tuberculosi són els principals causants de TB en mamífers. M. microti s’ha descrit com un patogen que afecta talps salvatges i altres espècies, incloent-hi humans immunocompromesos.

Aquest estudi ha avaluat els efectes de la infecció per M.microti en el diagnòstic de TB en cabres i ha caracteritzat la seva patogènia. Es van dividir les cabres en 5 grups i es van infectar amb M. microti per diferents vies. Es van monitorar setmanalment a les cabres prenent la temperatura, pesant-les i observant si manifestaven signes clínics de la malaltia, també es van prendre mostres de sang setmanalment fins a finalitzar l’experiment. Post eutanàsia es van realitzar les proves post mortem corresponents. A continuació, un esquema del disseny experimental:

Els principals resultats van ser:

L’exposició a una dosi alta de M. microti per via endobronquial a dosi alta (EB-HD) va provocar una infecció pulmonar subclínica en totes les cabres. Una cabra del grup SC (subcutani) va desenvolupar una infecció subclínica. No es va detectar infecció en els grups EB-LD (via endobronquial a dosi baixa), PO (via oral) ni IN (intranasal).

Dues cabres (EB-HD i SC) van mostrar resultats positius en la prova cutània de tuberculina. Altres dues cabres (EB-HD i EB-LD) van mostrar resultats dubtosos. No es van observar reaccions positives amb antígens específics absents en M. microti (ESAT-6 i CPF-10).

En resultats histopatològics es van observar lesions compatibles amb tuberculosis en tres animals (grups EB-HD, EB-LD i SC). S’ha observat BAAR dins d’una lesió pulmonar (EB-HD). Es va aconseguir l’aïllament del micobacteri mitjançant cultiu (4 animals del grup EB-HD i 1 animal del grup SC).

Els nostres resultats indiquen que els animals exposats a M.microti poden donar resultats positius en les proves cutànies que es realitzen actualment en les campanyes d’erradicació de la tuberculosi en bestiar i reforcen la necessitat d’utilitzar antígens específics en les proves ante mortem per a evitar interferències amb M. bovis/M. caprae.

L’estudi va ser finançat per subvencions del programa Interreg POCTEFA 2004-2020 de la Comissió Europea (EFA357/INNOTUB, cofinançat per FEDER) i l’Agència Estatal de Recerca d’Espanya (PID2019-105155RB-C32/AEI/10.13039/501100011033). L’IRTA compta amb el suport del Programa A prop / Generalitat de Catalunya.

Melgarejo, C., Cobos, À., Domingo, M., Cantero, G., Moll, X., Sevilla, I. A., Garrido, J. M., Michelet, L., Boschiroli, M., Vidal, E., & De Val, B. P. (2024). Experimental infection of goats with Mycobacterium microti induces subclinical pulmonary tuberculosis and mild responses to tuberculin skin tests. Veterinary Microbiology, 290, 110009. https://doi.org/10.1016/j.vetmic.2024.110009

Coneix més sobre l'autor d'aquest post:

Comunicació. Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). Programa de Sanitat Animal IRTA. eduard.cecilia@irta.cat